Заради неволна грешка при попълването на данните за е-винетка, шофьор

...
Заради неволна грешка при попълването на данните за е-винетка, шофьор
Коментари Харесай

Куриоз: Глобиха 50 пъти шофьор за сгрешена винетка

Заради неволна неточност при попълването на данните за е-винетка, водач бе глобен 50 пъти за едно и също нарушаване - „ придвижване на МПС без винетка “. Сумата, която индивидът с неприятен шанс би трябвало да заплати, е 3500 лв.. Случаят е от февруари тази година и бе огласен от омбудсмана проф. Диана Ковачева.

При нея са насъбрани десетки тъжби във връзка с държавната политика и на тази база тя към този момент изпрати оферти с съответни текстове до Комисията по районната политика, благоустройството и локалното самоуправление в Народното събрание, където се преглежда Законът за изменение и допълнение на Закона за пътищата.

„ Бих желала да подчертая, че глобите биха могли да надвишат даже и цената на лек автомобил. Още повече в случай че лидерът откаже да заплати обезщетителните такси, които го освобождават от административнонаказателна отговорност, плануванаъа санкция за придвижване без винетка по платената пътна мрежа за лек автомобил е 300 лева Логично поражда въпросът: подхожда ли глобата на осъщественото нарушаване? Очевидно отговорът е не “, безапелационна е Диана Ковачева.

Промените в Закона за пътищата към момента се бистрят, само че в проектозакона има няколко неща, които отсега нататък ще са разнообразни и в интерес на водачите. В гореспоменатия образец оттук насетне водачът би трябвало да заплати единствено една обезщетителна такса, като за това бъде известен по е-поща. Той обаче няма да предстои на административнонаказателна отговорност, т.е. да заплаща санкция за всяко минаване край контролните рамки на БГ ТОЛ.

Държавата пък ще би трябвало да върне до 5 работни дни платена санкция, в случай че се откри, че колата има винетка, само че тя е сбъркана. Тези промени в Закона за пътищата са препоръчани от група депутати от “Продължаваме промяната”. Сумата може да се върне по банкова сметка, посочена в заявката за промяна от притежателя или ползвателя на колата, или на каса. Досега Националното тол ръководство не възстановяваше сумите за платена винетка със сгрешен номер.

Друга смяна в закона планува сбъркани винетки да могат да се поправят, в случай че при нанасянето на регистрационния номер на колата е позволена неточност. Ще може да се поправят до три признака или да се прибавят изчезнали числа и букви. След поправяне на данните винетката ще има деяние от момента на издаването й. Именно това е една от най-често допусканите неточности при покупка на винетка - изписване на буквата О вместо цифра 0 (нула). При номер да вземем за пример СВ1000АК грешката СВ1ОООАК е три признака и се дължи явно на несъзнателно деяние. Остава в действие и опцията за поправяне на категорията и на страната на регистрацията на лекия автомобил, където постоянно по нехайство се случваха гафове.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР