Заради красивата природа и интересното си минало Банско е посещаван

...
Заради красивата природа и интересното си минало Банско е посещаван
Коментари Харесай

Работа в подножието на планината: Банско на световната карта за дигитални номади

Заради красивата природа и забавното си минало Банско е посещаван от доста българи и от огромен брой задгранични туристи, които го свързват най-вече със зимните спортове и с това, че е най-големият ски курорт на Балканите.

Напоследък Банско развива и ново направление - място за така наречен цифрови номади.

Светлана и брачният партньор ѝ се местят от Благоевград в Банско и основават място, където хората от чужбина да могат да работят отдалечено. Казва, че ги притегля неповторимата природа на градчето.

„ Тук намират фамилии, другари. Създават връзки и когато се върнат, не се усещат сами “, споделя Светлана.

Димитър Дурчов от Банско и съдружникът му - също Димитър, само че от Ямбол, са едни от първите вложители в споделени работни пространства. Местят се в дребния град дружно със фамилиите си.

Днес имат упоритости да основат план за ново учебно заведение, с цел да може и децата на работещите от целия свят да се образоват по интернационалните просветителни системи.

И до момента в който чужденците избират планинското градче за по-дългосрочно живеене, редица български компании вземат решение да изберат Банско като дестинация за набиращия известност така наречен Зелен офис.

Оказва се обаче, че не всичко в работния развой протича безпроблемно. Колин Бейкър от Тексас идва да кара сноуборд преди четири години и заобичва гледката към планината вечно. Но постоянно среща проблеми със своите документи за престояване.

„ Като американец с компания в България, който има жилище и си заплаща за налозите, за мен най-трудното нещо са бюрокрацията и работните визи. Налага ми се на всеки три месеца да се връщам в Америка. Това са спомагателни разноски и постоянно безусловно съм заставен да хвърча от София до Вашингтон. И това е с всички, които идват отвън Европа. Има толкоз доста мои познати, на които им се желае също да открият работата си тук, само че заради това не се вземат решение. Междувременно страни като Косово или Босна и Херцеговина облекчават процедурата за работещи американци. Още от времето на ковид много страни се ориентираха към този вид бизнес и с това си печелят нови жители “, споделя Колин.

Въпреки това локалните се надяват на още по-голямо развиване за планинското градче на международната карта на цифровото номадство.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР