Заради жегите от изминалите дни спешните лекарски кабинети са се

...
Заради жегите от изминалите дни спешните лекарски кабинети са се
Коментари Харесай

Високите температури крият тези рискове за здравето ни

Заради жегите от миналите дни незабавните лекарски кабинети са се напълнили с пациенти. В утринния блок на Българска национална телевизия кардиологът доктор Ива Желева съобщи, че от ден на ден хора под 40 години получават инфаркт. Тя добави, че всеобщо и млади, и възрастни подценяват рисковете, които крият високите температури. " Това е, че не би трябвало да се стига до чувството за жадност. Трябва регулаторно при чувство, че има потене на кожата, значи, че би трябвало да стартираме приема на вода, който би трябвало да е най-малко при горещо време две чаши на час. Сутрешните хладни часове и вечерните приема на течности е елементарно да се редуцира. Водата би трябвало да е хладка, не студена. Студената вода води до конвулсия на съдовете, на стомаха и води до така наречен конвулсии, при което се нарушава нейното асимилиране. Не би трябвало да се одобряват сладки течности, тъй като захарта води до нарушение на усвояването на водата в червата и насищането на кръвта с течности се затруднява ", изясни доктор Ива Желева.

Друг главен проблем на горещините е доста бързото обезводняване на организма, което също се контролира от тези загуби през кожата и разширението на съдовете, от една страна. Сърцето тъкмо в тези горещини се натоварва ужасно доста и до момента в който при естествена температура циркулацията и размера кръв, който зарежда и минава през кожната повърхнина е към 300 мл за минута. При повишение на температурата този дебит може да стигне до 7,5 л. за минута, поучава още доктор Желева.

" Обикновено сърцето има отплата при здравите хора като покачва сърдечната периодичност и покачва помпената мощ. Настъпва едно преразпределение на кръвта, която се изтегля от вътрешните органи, с цел да покрие потребностите на кожата, с цел да ускори топлообмена и да освободи насъбраната температура вътре в тялото. Това нещо при здрави хора се компенсира с отводняване или хидратация и изстудяване ", сподели още тя.

Така наречение топлинен стрес, който се свързва с тези горещини, които все по-често поради смяната в климата по земята ще са по-продължителни и по-неприятни. През предходната седмица имахме няколко пациенти с изострен инфаркт, които са на възраст под 40 години и просто за 2-3 дни те бяха трима, заключи още доктор Ива Желева.

Източник: fakti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР