След забавяне от близо две години делото срещу британския гражданин

...
След забавяне от близо две години делото срещу британския гражданин
Коментари Харесай

След 5 самоотвода: Делото за сексуално посегателство срещу 14 деца в Сливен тръгва отново

След закъснение от близо две години делото против английския жител Даниел Хъл за полово посягане против 14 деца от Сливен е планувано за 14 май. Това демонстрира информация в портала за електронно правораздаване. Делото бе отлагано поради отказ на всички наказателни съдии от Сливенския Районен съд, на които то е било разпределено. Така се стигна до последния вероятен вид - делото да бъде разпределено на цивилен арбитър.
Наказателното дело, против британеца стартира след задържането му на 10 август 2022 година То е за полови дейности, осъществени с 14 момчета на възраст от 8 до 14 години в интервала от февруари 2021 година до август 2022 година Точният брой на децата, потърпевши от Даниел Хъл обаче, е мъчно да бъде открит. Извършеното от него съгласно обвинителният акт, съставлява " изключително тежък случай на полови дейности с лица от същия пол, които се санкционират с отнемане от независимост от пет до двайсет години ".
В сегрегирания, извънредно безпаричен и изолиран ромски квартал " Надежда " в Сливен Хъл е имал чудесния късмет да остане неусетен в продължение на години. Нещо повече - при опитите да бъде арестуван той е бранен, от родителите на децата, с които е имал полови връзки. Според неофициални данни от следствието Хъл е събирал пари от дарения през акции в интернет, а с тях е купувал доверието на хората, живеещи в гетото като е покривал разноските по поправки на къщите им, обзавеждането на бани, купувал е обувки и облекла за децата им, доставял им е хранителни артикули и е плащал за медицински прегледи и операции. Срещу това родителите му отвръщали с доверието си като му поверявали децата си като на свещеник и даже им разрешавали да нощуват в дома на Хъл.
Драмата на четиринайсетте момчета обаче не завършва с ареста на британеца на 10 август 2022 година Тя продължава и до през днешния ден с фактическия отвод от правораздаване при последвалите общо пет отвода на наказателни съдии в Сливен, на които делото е било разпределено.
Протоколи от правосъдните съвещания на 4 април и 24 октомври м.г., в които първите двама съдии - Цанка Неделчева и Иван Димитров от сливенския Районен съд са се самоотвели от делото за половото посягане, не са налични в системата justice.bg. Мотивите на останалите трима обаче са документирани.
На 5 септември м.г. първият от тях Иван Димитров приключва производството в разпоредително съвещание по делото, което му е разпределено, поради позволени съществени процесуални нарушавания в досъдебната фаза и го връща на прокуратурата. С решение на Окръжния съд в Сливен обаче претекстовете му са отхвърлени и делото му е предоставено още веднъж с в началото направения обвинителен акт. Веднага по-късно Димитров се самоотвежда, защото към този момент се смята за преднамерен, тъй като е изразил мнение по метода на водене на следствието.
" В доста случаи тази причина за отказ на съдии се употребява просто като предлог да се отърват от обещано дело и да понижат натовареността си ", сподели за " Дневник " Стойко Славов, бранител на част от потърпевшите деца.
След отвода на Димитров делото е разпределено на ръководителя на Районния съд в Сливен Анна Димитрова. На 13 декември м.г. тя също си прави отказ с претекста, че точно тя е наложила на Даниел Хъл първичната мярка за неотклонение - задържане под стража като по този метод към този момент е изразила мнение по виновността му.
" Законът не задължава по никакъв метод даден арбитър да си направи отказ по сходна причина, сподели Стойко Славов. Но в провинцията постоянно се счита, че откакто си наложил някому мярка за неотклонение и си го задържал е редно да си направиш отказ, защото се смята, че към този момент си преднамерен ". В случая със арбитър Димитрова това очевидно се е оказало комфортен предлог да не се занимава с делото.
Въпреки това тя го насрочва, само че изчаква юристът на подсъдимия Хъл самичък да изиска отвода й, което тя с подготвеност прави.
Последният - пети отказ по делото е на арбитър Никола Маринов от Районния съд в Сливен. Според протокола от съвещанието по делото от 20 март т.г. Маринов си прави отказ с претекста, че бранителят на подсъдимия няма доверие в обективността му. " Съдът следва да одобри, че никой от състава не е преднамерен, само че с цел да се избегнат всевъзможни подозрения в неговата безпристрастност следва да се води от разглеждането на делото и то да се рапортува за установяване на нов докладчик на правилото на инцидентния избор ", написа в протокола от съвещанието.
" С особена паника оповестяваме, че през последните месеци всички съдии по наказателно право от Районен съд - гр. Сливен се водиха по наказателно дело № 487 / 2023 година, както и че на съвещанието, извършено на 20 март 2024 година, последният углавен арбитър направи отказ без съществуването на всевъзможен състоятелен аргумент, написа в мнение на неправителствената организация " Национална лига за децата " от 22 март т.г. Преди това съдията настоя да разпита децата, жертви на Хъл, в правосъдната зала, вместо в синя стая. Същото изрично не е щадящ метод към жертвите и демонстрира недоумение от страна на съда на нуждата да се избегне спомагателната травматизация на децата - жертви ", написа още в мнението.
Освен това съгласно юристите по делото, арбитър Никола Маринов е поискал децата да бъдат разпитани в правосъдната зала, като подсъдимият бъде изведен авансово, с цел да няма контакт с тях, което несъмнено би опорочило цялото наказателно произвеждане. Недопустимо е подсъдимият да не може да взе участие при провеждането на разпитите, настояват юристите на жертвите.
Така делото за полова посягане против 14 момчета на възраст под 14 години в ромското гето " Надежда " в Сливен е разпределено на шести подред арбитър - този път гражданския - Светозар Светиев, който е насрочел първото разпоредително съвещание по него за 14 май.
Съдебното дирене против Даниел Хъл е било затруднено още в началната си фаза, защото показанията на потърпевшите деца не са били събрани по планувания в закона ред, сподели за " Дневник " юристът на част от тях Стойко Славов. " В този случай прокуратурата не е свършила работата си, защото заради немарливост 5-6 от децата са били разпитани в синя стая (помещение, особено пригодено за разпит на деца, бел. ред.) само че без наличието на арбитър, единствено от проверяващ служителя на реда, сподели Славов. При това състояние събраните показания не могат да се употребяват в съда. По тази причина ще се наложи още веднъж да ги подложим на това изтезание, ще ги търсям, това евентуално ще докара до нови отлагания и така нататък "
Освен това, евентуално заради бързане, потърпевшите деца са били разпитвани в часовете от два до пет сутринта, сподели юристът им. В досъдебната фаза на децата не е била назначена съдебно-психиатрична и психична експертиза, което е наложително изискване, с цел да се откри годността на децата да дават съответни показания.
" Самите деца изпитват боязън да идват в съда, тъй като го свързват с други неща, не като бранител на техните права, сподели пред БНР Росица Кратункова от фондация " За вяра ", която от години работи в едноименната ромска махала в Сливен. Трябва да се вземе поради и въздействието на обвинения Даниел Хъл, който продължава да има въздействие в квартала.
Работата на терен с жертвите и фамилиите е значима с цел да усещат, че имат поддръжка, да имат вяра на някого, който да обясни техните права ", сподели още Кратункова.
Упоритостта, с която след три арестувания Даниел Хъл се е прибирал още веднъж в ромското гето в Сливен е удивителна. Още по-удивителен е фактът, че макар явните си пристрастености към полови контакти с малолетни, той явно е бил оставен без контрол от полицията в Сливен до подаването на последния сигнал против него.
За първи път Даниел Хъл е екстрадиран от България през 2016 година, откакто за ареста му е издадена европейска заповед. Тогава той е бил търсен от английските управляващи, защото по време на дело по обвиняване в полова употреба на деца и разпространяване на детска порнография в интернет бил пуснат под гаранция, само че се укрил в България.
След като излежал присъдата си от 15 месеца отнемане от независимост, Даниел Хъл още веднъж дошъл в България в нарушаване на законите в родината си, които му забранявали да напуща Англия, претендирали от него след излизане от пандиза, да се записва по непрекъснато местопребиваване и самичък са впише в регистъра на половите насилници. Освен това му била наложена възбрана да остава уединено с деца.
Заради нарушаването на всички тези разпореждания през 2018 година още веднъж била издадена европейска заповед за ареста на Хъл. В този случай обаче съдът в Сливен отхвърля да приведе в осъществяване заповедта, защото дейностите, за които бил търсен, не са закононарушение по българското законодателство. Така Даниел Хъл остава да " проповядва " несмущаван в ромския кв. " Надежда ", което провокира бурното неразбиране на английските правоохранителни управляващи.
През 2019 година телевизия BBC излъчи филм за Хъл, който споделя за това, че той към този момент е излежал присъда за педофилия в родината си, след което е дошъл в България и се е заселил в сливенската ромска махала. Във кино лентата сестрата на Хъл споделя потресаваща история за това по какъв начин е заварила брат си с няколко ромски деца в леглото, когато ненадейно го посетила в дома му Сливен. Тя споделя и за това, което е разкрила в компютъра му - " ужасяваща " по нейните думи детска порнография.
Заради обстоятелствата, станали обществени във кино лентата на Военновъздушни сили, Хъл е задържан и е упрекнат в блудничество с деца. Събраните доказателства обаче се оказват незадоволителни и до неоправдателна присъда по този начин и не се стигна. През 2021 година " пасторът " е освободен от ареста и още веднъж се връща в ромската махала в Сливен. И по този начин до 10 август 2022 година, когато той още веднъж беше арестуван " под стража " и до този миг се намира в бургаския затвор.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР