Заради измамите с къщите за гостиПроцедурите били против изискванията на

...
Заради измамите с къщите за гостиПроцедурите били против изискванията на
Коментари Харесай

ОЛАФ си търси 30 млн. евро от България

Заради измамите с къщите за посетители
Процедурите били срещу условията на Европейски Съюз

Разкрити са спомагателни измами в земеделието и производството

Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) желае България да възвърне 30 млн. евро в европейския бюджет, се споделя в оповестения през днешния ден отчет на ОЛАФ за предходната година.

В документа се отбелязва, че службата е завършила следствието си по градежа на 377 къщи за посетители, съфинансирани от Европейския фонд за развиване на селските райони и предлага на генералната дирекция за земеделско и селско развиване към Европейската комисия да бъдат възобновени 23 млн. евро.

От ОЛАФ прецизират, че става дума за машинация, при която къщите не са употребявани за задачите, за които са отпуснати средства от еврофондовете, а точно възстановяване на икономическата резистентност на тези области, откриване на работни места и диверсификация на икономическите действия, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.

Службата е разкрила и редица нередности по скица, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието в България, която е трябвало да насърчи производството и рекламата на аграрни артикули като виновност, череши и млечни артикули.

Разследването е открило, че осъществяването на всички 11 стратегии е обещано на еднакъв стопански оператор, основан в Гърция, а процедурата за избор на изпълнителя значително се е отклонявала от условията за конкуренция. Разследването е посочило, че средствата по стратегиите са мощно повишени и има основни разлики сред цените по фактури от изпълнителите и подизпълнителите на услугите.

Затова ОЛАФ предлага във фонда да бъде възобновена сумата от 7 млн. евро.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР