Заради енергийната криза, породена от съкращаването на руските газови доставки

...
Заради енергийната криза, породена от съкращаването на руските газови доставки
Коментари Харесай

Германия умува дали да продължи да ползва ядрена енергия

Заради енергийната рецесия, подбудена от съкращаването на съветските газови доставки в Европа поради войната на Русия в Украйна, Германия обмисля дали да остави трите си атомни електроцентрали да работят, написа в. " Цайт ", представен от Българска телеграфна агенция. Въпросите, върху които сега дебатират управляващите там, са дали е допустимо нуклеарната енергия да бъде инструмент за икономисване на газ през идната зима, както и дали е уместно тя да се употребява в дълготраен проект като средство за битка против климатичните промени.

В момента в страната са останали три дейни атомни електроцентрали: " Емсланд " в Долна Саксония, " Изар 2 " в Бавария и " Некарвестхайм 2 " в Баден-Вюртемберг, които покриват към 6% от вътрешното ползване на електричество. Според настоящото законодателство те би трябвало да бъдат затворени най-късно до 31 декември 2022 година. Германското държавно управление обаче организира стрес тест, с който да ревизира дали атомните централи биха помогнали в рецесията с газовите доставки. Ако хипотезата, че биха помогнали, се удостовери, тогава трите към момента настоящи атомни електроцентрали ще продължат да създават електрическа енергия до пролетта на 2023 г. 

В ръководещата коалиция нямат единна позиция относно удължаването на експлоатационния период на атомните централи и за бъдещето на нуклеарната енергетика като цяло.

Политици от Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), както и от Свободната демократическа партия (СвДП), упорстват въпросът за атомните централи да се преразгледа радикално и срокът на употребата им да се удължи, с цел да може посредством тях Германия да реализира климатична индиферентност. Това може да наложи и повторното стартиране в употреба на някои от към този момент затворените атомни централи. Освен това ще би трябвало да се закупят нови горивни детайли и да се извършат цялостни проби за сигурност, добавя " Цайт ".

Канцлерът от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Олаф Шолц желае да изчака резултатите от втория стрес тест за сигурността на електроснабдяването, заяви говорителка на държавното управление, представена от телевизия " Байеришер рундфунк ”. По думите й въпросът за удължаването на периода на употреба на трите останали атомни електроцентрали в Германия след края на годината ще бъде прегледан предвид на всички нововъзникнали условия. 

Според министъра на стопанската система Роберт Хабек обаче, който е представител на " Зелените ", атомната сила може да покрие сред 0,5 и 0,7 % от търсенето на природен газ в Германия, отбелязва в. " Цайт ", т.е. продължаването на употребата на атомните електроцентрали би могло да размени дребна част от газа, но няма да реши казуса с енергийните доставки през зимата. На сходно мнение е и германската външна министърка Аналена Бербок, която също е от партията " Съюз 90/Зелени " - съгласно нея няма причина срокът на употреба на трите АЕЦ да бъде удължаван.

" Това е интервалът, в който сме застрашени от дефицит на сила. Ето за какво би трябвало да сме готови ", съобщи представителят по енергийната политика на парламентарната група на Свободната демократическа партия Михаел Крузе пред вестник " Билд ".  " Очакваме европейска взаимност през зимата. Трябва да използваме всички средства, които могат да допринесат за производството на електрическа енергия. Атомните електроцентрали са едно от тях ", разяснява Кристиан Дюр, водачът на парламентарната група на СвДП.

 

ОТЗВУК

Според страни като Унгария, Румъния, Словакия и Франция удължаването на експлоатационния интервал на немските атомни електроцентрали би могло да способства доста за спестяването на газ, защото в Германия към 15 % от електрическата енергия към момента се създава от газови електроцентрали. Ако Русия изцяло спре доставките си на газ за Европейски Съюз, атомните електроцентрали ще разрешат отделянето на по-голяма част от газовите запаси за отопление на семействата и за индустрията, добавя " Цайт ".

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР