Заради дефицита на свинско месо, предизвикан от епидемията от АЧС

...
Заради дефицита на свинско месо, предизвикан от епидемията от АЧС
Коментари Харесай

Заради чумата ядем по-малко колбаси

Заради недостига на свинско месо, провокиран от епидемията от АЧС в страната и повишаването му, търсенето на салами и други месни произведения в последния месец е намаляло. Това заяви за „ Монитор “ ръководителят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов, само че не посочи тъкмо с какъв брой е понижението.

По думите му, понижението на покупките им визира всички типове месни произведения, само че е по-голямо при по-скъпите трайни салами.
„ Потребителите не са се насочили към по-евтините салами. Понижаването на търсенето се отнася за целия подбор “, посочи той.

Според него повода на нарастването на цените на саламите е повишаването с 40% от началото на годината на свинското месо, което съществена суровина за производството им.

„ Голяма част от европейския експорт отива в Китай, тъй като там са унищожили към една трета от свинете си, и в Европейски Съюз се усеща недостиг на суровината “, разясни Урджанов. Той предвижда, че до края на годината не се чака ново повишаване.

„ От януари досега цените на свинското месо са се качили с 55% “, сподели по bTV Кирил Вътев, притежател на месопреработвателна компания. „ Говорим за цените, на които месопреработвателите си купуват суровините. Когато при нас цената се усили, в комерсиалната мрежа се усилва след месец и половина-два”, разясни той.

Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стокови тържища и борси (ДКСБТ) регистрира, че свинското месо е най-скъпо за последните 10 години.

„ От 5 август потегли този развой. Започна една разновидност на цената - тази разновидност стигна до 10 лева Сви се доста ценовата ножица сред търговията на едро и на дребно. Даже все още имаме и равнища на търговия на дребно по-ниски от това, което наблюдавате като цена на едро”, съобщи той.

Според данните, изнесени от ДКСБТ, повишаване има и при саламите, кренвиршите и каймата - в диапазона от 2% до 13%.

До края на 2019 година не се чака следващо повишаване на свинското месо и респективно на изделията от него. През пролетта евентуално ще има нови скокове, считат Иванов и Вътев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР