Заради черните котки чумата завладяла ЕвропаВ учебниците пише за разцвета

...
Заради черните котки чумата завладяла ЕвропаВ учебниците пише за разцвета
Коментари Харесай

Кръвта ви ще замръзне: Най-шокиращите факти от човешката история

Заради черните котки чумата превзела Европа

В учебниците написа за разцвета и упадъка на антични цивилизации, за военните подвизи на царе и пълководци, за революции и велики персони. Но има и доста исторически обстоятелства, които не са известни на множеството хора.

Дали са истина, или парадокс - надали в миналото ще разберем, откакто загадката е останала неразрешена епохи наред, само че не е зле да знаем за тях.

Папа Григорий IX и дяволът

Римският папа Григорий IX издава закона Vox in Rama през 13-и век, в който афишира безпощадна война на ересите във всяко тяхно проявяване. В това число и във тип на черни котки. Според светия отец тези животни въплъщават дявола и би трябвало да бъдат изтребени изцяло.

Така след известно време в Европа не остава жива нито една черна котка или котарак. Поголовното изтребване води до небивала зараза от смъртоносната бубонна чума, тъй като плъховете, преносители на болестта, се развъждат гладко.

“Отровните” домати

До 1820 година доматите са считани за отровни, демонски плодове. За да показва, че те са напълно безвредни за здравето, Робърт Гибън Джонсън изял цяла кошница пред огромна навалица в град Салем, щата Ню Джърси, през 1820 година

Той, естествено, останал жив и здрав, а феновете били шокирани, че не е паднал мъртъв. Между другото, към 1830 година кетчупът се е продавал като лекарство. Лекар на име Джон Кук Бенет твърдял, че доматите могат да се употребяват за лекуване на диария и стомашни неразположения, по тази причина ги продавал под формата на таблетки.

Снимка за спомен с починал

Във викторианска Англия фотографирали умрелите роднини в реалистични пози, с цел да запазят паметта за тях. И защото по това време фотографията била ново и скъпо наслаждение, за мнозина, изключително деца и бебета, това била единствената опция да оставят собствен портрет за поколенията. Понякога околните даже дорисували очи на портрета на мъртвия, с цел да му придадат “по-реалистичен” тип.

Пиърсингът не е изобретение на ХХ век. Той бил известен в същата тази викторианска ера. Тогава било съвременно богатите дами да продупчват зърната на гърдите си и да поставят там бижута. Някои прекарвали през “гръдните пръстени”, както ги наричали, златна верижка.

Смята се, че родоначалничка на тази мода е кралицата на Бавария Изабела, която обичала да носи деколтета до талията, разкриващи гърдите є, украсени с диаманти. Находчиви лекари препоръчвали на дамите да пробиват зърната си, с цел да облекчат кърменето.

Данък “урина”

Древните римляни употребявали престояла урина за плакнене на устата. Звучи гадно, само че в полза на истината урината съдържа амоняк, който е натурален дезинфектант.

Неслучайно и до момента се предлага, в случай че се нараните и нямате аптечка към вас, да полеете раната със личната си урина. За римляните течността била толкоз известна, че се трансформирала в стока - продавали я и дори плащали налог върху нея.

В Англия през 16-и век тя имала още едно приложение - в текстилната индустрия. Амонякът, съдържащ се в престоялата урина, прави цветовете по-трайни. Затова се употребила в тъкачниците в цялата страна, складирана в специфични съдове.

Има човек, няма човек



Фотошопът има собствен предходник - ретушът. Сталин е нареждал да ретушират негови фотоси, с цел да махне от тях неуместните му хора. Впрочем този метод за премахване на известни персони от исторически фотоси е присъщ за руската власт.

Често постъпвали по този метод със фотосите на Ленин, от които поредно “изчезнали” изключеният от болшевишката партия Троцки, а след това и Каменев, критикуващ Сталин.



Да се мумифицираш самичък

Смята се, че сред 11-и и 19-и век няколко будистки монаси сполучливо са мумифицирали самите себе си. Тази процедура се назовава сокушинбутсу.

Монасите намалявали храната и водата си в продължение на доста дни, до момента в който най-после умирали от апетит и обезводняване. Те считали, че посредством сполучливата самомумификация ще получат същинско прояснение.

Роман разказва най-голямата морска покруса

През 1898 година е оповестен разказ за на практика непотопяем транспортен съд, който се врязва в айсберг и потъва. Четиринайсет години по-късно тъкмо това се случва с “Титаник”, “непотопяемото” знамение на компанията “Уайт Стар”. Той е бил предпазен с двойно дъно и 19 водонепроницаеми отсека.

Главният конструктор на кораба Томас Андрюс твърдял, че “Титаник” ще успее да се задържи на повърхността при четири отсека, запълнени с вода. Печалната история ни е известна - след конфликт с айсберг корабът потъва за 2 часа и 40 минути, откакто се разцепва на две.

Интересното е, че сред книгата и действителните събития има странни прилики. Например, и на двата кораба няма задоволително избавителни лодки, а корабът от романа се назовава “Титан”.

Коя е Желязната дева



Това не е човек, а апарат за изтезание. Така в междинните епохи наричали стоманен долап, конструиран във тип на жена. Вътре имало дълги железни шипове, които промушвали затворения злощастник. Най-известните “железни деви” датират от 16-и век.

Чаплин не е... Чаплин



Да приключим с нещо по-весело. Веднъж Чарли Чаплин взел участие в конкурс за негови двойници и се класирал едвам на... 20-о място.

Според друга версия - на 3-то. Наистина, той се явил без познатите си мустаци и известните от филмите обувки, до момента в който показал присъщата Чаплинова походка. Вероятно по тази причина не го оприличили на оригинала.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР