Заради 15 огнища на африканска чума по свинете в окръг

...
Заради 15 огнища на африканска чума по свинете в окръг
Коментари Харесай

Конфискуват сурово свинско месо на граничните пунктове Кардам и Дуранкулак

Заради 15 огнища на африканска чума по свинете в окръг Тулча, Румъния, на граничните контролно-пропускателни пунктове Кардам и Дуранкулак се ускорява контролната активност – стана ясно на съвещание на Областната епизиотична комисия-Добрич. На границата ще охраняват и инспектори от Областната дирекция по сигурност на храните, които дружно с „ Гранична полиция”, „ Полиция”, Митници” и други органи, ще конфискуват импортирано свинско месо и салами от него от Румъния и Унгария. Ще се претърсва и персоналния багаж на пасажерите, тъй като се не разрешава и вносът на месо за персонална консумация.
В момента у нас няма огнище на африканска чума по свинете – сподели доктор Анелия Андонова, шеф на Областната организация за сигурност на храните. „ При съществуване на проблеми, ще се минава и към дезикфекциране на транспортни средства на границата” – добави тя. От регионалната организация ще организират срещи със свинепроизводители и ловци, с цел да разяснят признаците на заболяването. „ За тази болест няма намерено лекуване, тя атакува млади и остарели животни и резултатът е смъртност” – сподели доктор Борислав Каменов. „ Разпространението й става посредством битови боклуци, изхранване на животните с кухненски боклуци и посредством дивите животни, които имат както придвижване през границата и влизат от Румъния, по този начин и вътрешно движение” -обявиха лекарите. „ Опасността е голяма” – сигнализираха още един път те.
Общините да подхващат дейности за осъществяване на дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи за недопускане разпространяването на болестта посредством кърлежи, комари и други инсекти. Предложено бе още въвеждането предпочитано на надзор на моторни транспортни следства за транспорт на животни без документи, възбрана за въвеждане на територията на област Добрич от страни членки на Европейски Съюз и от трети страни на свинско месо и първични материали и храни, съдържащи в състава си свинско месо, предопределени за персонална консумация. Общините би трябвало да дефинират терени за загробване на умрели животни до 4 юли – реши Областната епизоотична комисия.
На територията на област Добрич има няколко огромни свиневъдни ферми, осведоми доктор Каменов. Най-голяма е фермата в село Козлодуйци, община Добричка, където се отглеждат 45 хиляди прасета, в село Дъбовик, община Генерал Тошево – 12 хиляди свине за угояване, село Къпиново, община Генерал Тошево – две ферми за прасета майки, всяка с по 720 броя животни, и в съседство се намира още една плантация за развъждане на дребни прасенца с 6 хиляди броя животни. Освен огромните обекти има и няколко ферми с по-малък брой животни – две ферми в село Ловчанци, община Добричка, с 1240 броя животни и един обект в село Карапелит, община Добричка с потенциал 900 свине. На незабавни срещи с тях ще се приказва за за стерилизация на обектите и за това огражданенията да са изправни – сподели още доктор Каменов. Той заяви, че е направена карта на придвижването само че дивите свине в област Добрич от Тулча, през Силистра. Според нея, невралгичните пунктове са локална група диви свине в региона на село Житница, трасе село Батово-село Нова Камена, което дивите свине могат да пробягат и с 90 км/ч.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР