Заповядайте тази рецепта за сладки с плодово-ядков пълнеж, в които

...
Заповядайте тази рецепта за сладки с плодово-ядков пълнеж, в които
Коментари Харесай

Сладки с чиа, сушени кайсии и бадеми

Заповядайте тази рецепта за сладки с плодово-ядков заряд, в които ще намерите място и на по този начин потребните чия семена

Необходими Продукти

● чиа - 1 с.л.
● вода - 3 с.л. топла (за накисване на чиата)
● яйца - 1 бр.
● кафява захар - ½ ч.ч. кристална
● шарлан - 6 с.л. нерафинирано слънчогледово масло
● сода - 1 ч.л. доста равна
● ванилия - 2 пакетчета
● типово брашно - към 1 и ½ ч.ч.

Пълнеж


● сушени кайсии - към 20 бр. (зависи от броя на сладките)
● бадеми - към 20 бр. накиснати и обелени

Начин на подготвяне

От предната вечер накисваме бадемите, с цел да се разсънят ядките и да можем на идващия ден да обелим люспите, защото по този начин са доста нежни на усет и прелестно хрупкави.

Разтваряме леко сушените кайсии и ги пълним с по едно обелено бадемче във всяка и ги притваряме.

Накисваме семената чиа в топла водичка, до момента в който набъбне, поеме водата и се желира (около 10-15 минути).

В дълбока купа разбъркваме пламенно с телена бъркалка яйцето и към него прибавяме останалите артикули – кафява кристална захар, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), хлебна сода, ванилия на прахуляк и към този момент желираните семена чиа, като след прибавянето на всяка съставна част - разбъркваме с телената сладкарска бъркалка.

Накрая сгъстяваме хомогенната примес с типово брашно, като до един миг продължаваме да разбъркваме с телената сладкарска бъркалка, а откакто се сгъсти повече – омесваме с ръка тесто, до момента в който усвои брашното.

Доомесваме тестото с мъничко шарлан. Разделяме тестото на дребни топченца (с размер към 2 см). Взимаме 2 топченца, всяко от които сплескваме с пръсти в елипсовидна плоска форма, малко по-големи по мярка от сушените пълнени кайсии с бадеми.

Поставяме 1 кайсийка с бадемов заряд върху едното елипсовидно парче тесто и покриваме от горната страна с втората елипса, като ги съединяваме в профил и пристискаме с пръсти, с цел да се слепят, и най-после с кръгови придвижвания оформяме като топче сред двете длани.

Повтаряме същото и с останалото тесто. А има и различен по-лесен вид – просто да „ облечем ” с малко сладко тесто сушените кайсии и да ги оформим на кръгли сладки. Получават се към 20 бр.

Подреждаме ги на разстояние едни от други в тава, авансово намазана с шарлан. Печем сладките с заряд на 180°C за към 12-15 минутки, като на 8-10та минута от печенето, в случай че са се изпекли до мрачно златист цвят от долната страна, превключваме фурната да пече единствено на горен реотан за останалото време.

Щом са подготвени – с фина железна шпатула деликатно ги отлепяме от тавата, подреждаме ги в кутия за сладки и бързо затваряме с похлупак, с цел да останат меки.

Нежни сладки с чиа, сушени кайсии и бадеми са приятна изненада със своя плодово-ядков заряд! Подходящи за всички празнични дни и специфични мотиви!

Чудно Вкусно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР