Заповедта за защитената зона "Комплекс Калиакра" ще продължава да действа

...
Заповедта за защитената зона "Комплекс Калиакра" ще продължава да действа
Коментари Харесай

Забраните на Калиакра остават до нова заповед, одобрена от Брюксел


Заповедта за предпазената зона "Комплекс Калиакра " ще продължава да работи до прецизирането на нова. Това сподели на конференция министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща с всички заинтригувани страни от плана за интегрирания проект на предпазените зони в региона на Калиакра, извършена в Министерски съвет, съобщи "Фокус ".

"Балансът би трябвало да бъде сред ползите на околната среда, локалното развиване, притежателите на земи. Този баланс не се намира елементарно. Дълбоко уверени сме, че би трябвало да го намерим. Гарантираме, че българският поданик няма да бъде претрупан със стоици милиони за действия, които не са навременни, само че за които сме наказани. Основният проблем е Планът за ръководство на предпазената зона "Калиакра ", в който се сблъскват редица ползи. Ще бъдат направени към междуведомствената работни груби няколко поддържа, които да се занимаят с въпросите. Ще има представители на всички заинтригувани. Когато имаме единно решение, ще отида и ще го защитя в Брюксел. Този проект не може да дебалансира в каквато и да е посока ", съобщи Димов. По думите му сега няма процедура, по която да работят по понижаване или увеличение на зоната Натура 2000. "Тя е развой, който се е случил преди 10 години. Две години и половина досега се работи този проект, а не оттук насетне. Разумно дълго никога не значи този интервал. Когато говорите за кадастъра, през вчерашния ден изпратихме информация за парцелите. Една от сделките с Европейска комисия е, че ще би трябвало да бъде изработен обзор в този регион и да се види дали има позволени неточности ", добави той. Според него едвам тогава може да се приказва за обезщетения. Малко по-рано вицепремиерът Валери Симеонов, който също взе участие в срещата, разгласи, че всички притежатели на земи от предпазените зони, ще бъдат обезщетени

"Заповедта продължава да работи до прецизирането на нова, която да бъде координирана, с цел да отговорим навръх решенията на съда. След това тази заповед ще бъде координирана и с Брюксел и тогава ще анулира в този момент настоящата. Заповедта не касае акваторията на Черно море. Тази седмица ще бъда в Каварна, с цел да приказваме на тази тематика. Основният проблем е Планът за ръководство, който би трябвало да бъде направен с локалните жители, браншовите организации и респективно да бъде предпазен и законът ", акцентира Димов.

Той добави, че в границите на тази седмица ще бъдат избрани 4 работни групи, занимаващи се със земеделие, строителство, енергетика и акватория. Министър Димов не пожела да разяснява наложеното от президента Румен Радев несъгласие върху Закона за запазване на околната среда.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР