Започват проверки в големи болници по разпореждане на премиера Николай

...
Започват проверки в големи болници по разпореждане на премиера Николай
Коментари Харесай

След драмата в Пирогов: Денков нареди спешни проверки в големите болници

Започват инспекции в огромни лечебни заведения по предписание на премиера Николай Денков. Това потвърдиха от Министерството на здравеопазването пред Нова.

В рамките на инспекцията ще се следи най-много за финансови нарушения и други порочни практики.

Все още не е ясно кои лечебни заведения попадат в обсега на инспекцията.

По-рано през днешния ден стана ясно, че е освободен шефът на " Пирогов "  д-р Валентин Димитров. Мотивите за това са констатираните нарушения в отчет от проверка на Звено " Вътрешен одит "  към Министерството на здравеопазването, който е с размер от 134 страници, показаха от Здравното министерство. 

По време на инспекцията са установени нарушения, в това число и на Закона за публичните поръчки. Съставеният одитен отчет, съдържащ резултатите от осъществения одитен ангажимент на „ Пирогов “ е показан на Софийска градска прокуратура и на министъра на финансите, с молба за възлагане на финансова ревизия от Агенцията за държавна финансова ревизия.

Във връзка с това е формирана прокурорска кореспонденция и в Министерство на здравеопазването е постъпило писмо от АДФИ (компетентен орган за осъществяване на следващ външен надзор по осъществяването на Закона за публичните поръчки и Правилника за използването му), с което се дава информация, че ще бъде възложена финансова инспекция на лечебното заведение.

След рокадата в " Пирогов ", не закъсня и реакцията на ГЕРБ, които упрекнаха Денков, че се дискредитира посредством личните си министри, откакто е било дадено да няма никакви промени в болничното заведение. 

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова изясни, че става дума за еднолично решение на министъра на опазването на здравето. " Тази тематика е дискутирана с нас и преди този момент и имахме персоналното увещание на министър-председателя, че няма да има политически намеси освен в бранш опазване на здравето, само че и в нито един публичен бранш, тъй че никой от ръководещото болшинство да няма самочувствието, че кадрува политически ", сподели Атанасова.

Атанасова дефинира намесата в " Пирогов " за " неприемлива ". Тя съобщи, че е провела персонален диалог с премиера Денков за Спешната болница и той е дал поръчка, че това няма да се случи, изключително в случай че отчетът не е подплатен с никакви доказателства.

" Денков явно не взема решенията, някой различен ги взема. Не знаем кой, вероятно министърът на опазването на здравето ", сподели Атанасова.

Партията на Борисов се закани, че ще бойкотира съвещанията на Народното събрание и ще влиза единствено когато на дневен ред са измененията в Конституцията.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР