Започва ускорено изграждане на интерконектора с Гърция, като до 1

...
Започва ускорено изграждане на интерконектора с Гърция, като до 1
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката обеща азерски газ до 1 юли |

Започва ускорено създаване на интерконектора с Гърция, като до 1 юли тази година той би трябвало да бъде подготвен и въведен в употреба. Целта е газът, доставен посредством него, да се употребява за идващия отоплителен сезон.

Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов в пленарна зала.

По време на днешното му чуване групата на ГЕРБ-СДС беше най-активна, а депутатите в нея зададоха голям брой въпроси за плана, почнал още през 2009 година, по време на първия кабинет на Борисов, и недовършен до през днешния ден. Министърът обаче съобщи, че точно ГЕРБ са отговорни за забавянето на градежа. Николов разяснява още, че зад забавянето му стоят стопански ползи.

Ивайло Мирчев от Демократична България пък разяснява, че е смешно, че ГЕРБ желаят чуване на министъра за интерконектора - планът, който е стартиран преди 12 години. Той иронично добави, че това е все едно да изискат вътрешният министър да проверява кюлчетата и пачките на Борисов.

" Да задавате въпроси, на които Вие би трябвало да отговаряте, е висша безочливост ", обърна се Мирчев към групата на ГЕРБ-СДС.

Той съобщи, че има разнообразни мотиви за забавянето на градежа. Например единствено обжалванията са го забавили с 18 месеца. Друг проблем е зародил и при финансирането. Европейска банка за възстановяване и развитие е отказала да финансира плана поради подозрения с шефа на компанията - Жаклен Коен. Тогава е взето решението да ръководи заместникът му, както и той да дава отговор за заема. По този метод Коен е запазил поста си. 

Александър  Николов заяви, че казусът с този принцип е отхвърлен две седмици след встъпването в служба на това държавно управление.

Той счита, че тези забавяния доста ясно демонстрират, че държавните управления на Борисов не са имали интерес от завършването на плана. Николов съпостави отделените за Балкански поток 220 млн. евро и доста по-скромната сума от 1,1 млн. евро за интерконектора. По думите му това съпоставяне демонстрира интереса на страната към един енергиен план и респективно - неналичието на подобен към втория. Той добави още, че страната губи по 1,5 млн. лева дневно поради това, че конекторът не е подготвен и страната не внася азерски газ.

След изявлението му Теменужка Петкова благодари на министъра, че е изчел данните, с цел да стане ясно какъв брой доста работа са свършили. Тя се оплака, че името й е назовавано по този начин, все едно е подписвала не контракти, а смъртни присъди. Петкова попита наследника си какви ще са неустойките за плана, който трябваше да бъде приключен до 31 декември 2021 година Министърът пък я отвърна, че  щом знае периодите, знае и какви са неустойките в контракта. Тогава тя още веднъж взе думата и съобщи, че до днешна дата те са в размер на 540 хиляди лева

Министърът съобщи, че той и Асен Василев са изпратили писмо с искане за обезщетения до плановата компания, което ще бъде обсъждано с борда на шефовете. Петкова пък му се скара и съобщи, че не е нужно да се пишат писма за обезщетения, а страната да изиска дължимите ѝ неустойки. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР