Започва свещения месец за мюсюлманите - Рамазан. Празникът обаче минава

...
Коментари Харесай

Рамазан в сянката на COVID-19. Започва един различен свещен месец />Реклама / Ads
Започва свещения месец за мюсюлманите - Рамазан. Празникът обаче минава под венчилото на епидемията от COVID-19 и тази година ще бъде по-различен.
Събуждането преди изгрев (за яденето " сухур " ) и вечерята ифтар след залез постоянно са събитие, събиращо доста хора. Тази година поради ограниченията против разпространяване на ковид обаче това няма да е разрешено. Традицията се съблюдава изключително мощно в по-бедните фамилии, които разчитат на джамиите. От там те получават по този начин наречения ифтар, или сухур. Смята се, че духовните награди (тауаб) за говеенето се умножават в месец рамазан. Говеенето на мюсюлманите по време на рамазана е част от Петте стълба на исляма и нормално включва повече молебствия, декламиране на Корана и разширение на положителното държание и щедрост.

Властите обаче предлагат огромните събирания да се заобикалят, а традицията да се ограничи в стеснен фамилен кръг. Най-добре е хората да се хранят сами.

Вечер базарите, предлагащи храни и питиета, кипят от живот. В Югоизточна Азия - Малайзия, Бруней и Сингапур да вземем за пример - те са неразрешени. Саудитска Арабия и Пакистан постановиха частични ограничавания и на груповите молебствия (във втория случай е нужно разстояние от 2 метра сред хората), Иран прикани те да бъдат избягмвани. В Малайзия джамиите на процедура са затворени до 31 май. В Египет пък не са позволени никакви действия за рамазан.

У нас джамиите ще бъдат затворени. Молитвите ще се предават онлайн.

Дебат самичък по себе си провокира и въпросът дали постенето е положително решение в тази обстановка - изключително за хората със признаци. Духовенството в същото време дава да се разбере, че Коранът недвусмислено слага границите кой и по какъв начин може да не пости; който пропусне в този момент, би трябвало да " навакса " в годината до идващия рамазан. Възрастните, тежко болните, бременните и кърмещите дами могат и изцяло да пропуснат.

Рамазан приключва с така наречен Ейд ал фитр, прочут на български с турското име Рамазан байрам, формален празник в множеството мюсюлмански страни. Чества се в края на поста и е единственият ден, в който на мюсюлманите не е позволено да постят. В навечерието на празника се раздава зекят ал-фитр (милостиня, чийто размер се дефинира от Главното мюфтийство) и се коли агне или коза. Децата поздравяват своите родители и родственици и желаят амнистия от тях.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР