Започва реалната работа по изграждането на тунела под връх Шипка.

...
Започва реалната работа по изграждането на тунела под връх Шипка.
Коментари Харесай

Гроздан Караджов увери, че тунел под Шипка ще се строи

Започва действителната работа по построяването на тунела под връх Шипка. Днес получихме устно увещание от компанията, определена да проектира и построи тунела, че удостоверява офертата си за създаване на оборудването .

Това съобщи в Габрово вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов . Той взе участие в полемика за бъдещето на плана по покана на локалната власт, оповестиха от районното министерство.

В срещата се включиха и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова, ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Тодор Василев, кметът на община Габрово Таня Христова, ръководителят на Общинския съвет Климент Кунев, народни представители, общински съветници и други

На 28 януари се чака и формалното документално удостоверение от консорциума , определен за създаване на тунела. Това ще разреши дейностите по планиране на тунела да стартират, изясни вицепремиерът.От ведомството са имали безпокойство дали ще продължат работата си, тъй като в процедурата по Закон за обществените поръчки няма актуализация на цената, а строителните материали нарастват.

До момента не е подписан контракт с компанията реализатор, тъй като решението от извършения търг е било обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията и във Върховния административен съд, които отхвърлят жалбите. Избраният реализатор е ДЗЗД " КОНСОРЦИУМ ПСВТ ", с участници: " Пътни градежи - Велико Търново " АД, " Хидрострой " АД и Пътинженерингстрой-Т " ЕАД. Той е спечелил горест с цена от 358 млн. лева с Данък добавена стойност.

За тунела под Шипка има единствено уголемен абстрактен план, само че не и механически план, по който действително да може да стартира строителство незабавно. Ето за какво и публичната поръчка е за инженеринг. Срокът за осъществяване е 4 години и два месеца . От тях 8 месеца са за планиране и 3,5 години за строителство.

" Тунелът под Шипка няма по какъв начин да не бъде приключен. Моето предпочитание беше Автомагистрала " Русе - Велико Търново " да продължи на юг, да мине през планината със същия габарит. Затова показах удивление , че тунел, който ще свързва Северна и Южна България, е планиран единствено с две ленти, сподели Караджов.

Той чака трафикът към Габрово да се усили в пъти след завършването на автомагистралата от Русе до Велико Търново . Това е повода той да упълномощил изследване за опциите за създаване на още едно трасе, което да поема тежкия трафик на юг от Велико Търново, в това число и за още един тунел под Стара Планина.

Регионалният министър увери, че не е застрашено финансирането за тунела под Шипка. Проектът, дружно с построяването на Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле и Автомагистрала " Русе - Велико Търново ", е препоръчан за финансиране от Програма " Транспортна съгласуваност " 2021-2027 година, която се чака да бъде утвърдена доникъде на 2022 година За трите обекта се чака страната ни да получи към 600 млн. евро. С тази сума ще може да се обезпечи към 34% от нужните средства за всеки един от трите плана. Останалите ще бъдат обезпечени от държавния бюджет .

Прогнозно най-рано в края на 2022 година ще може да се подаде апликационна форма, финансиране да бъде получено през 2023 година . " В бюджета на Министерство на регионалното развитие за 2022 година е планувана сума за ново строителство, която може да се насочи като предплатено заплащане за начало на строителството на тунела под Шипка, само че при изискване, че препоръчаният бюджет бъде одобрен от Народното събрание ", сподели вицепремиерът.

На срещата стана ясно, че се работи и за връзката на тунела под Шипка с автомагистралите " Тракия " и " Марица " . Планирано е южният излаз на тръбата да се свързва с пътната мрежа посредством връзка на едно равнище с кръстовище. През тази година ще се проектира нов източен обходен път на град Казанлък, който ще води трафика до основен път I-5 и връзките с автомагистралите .

Проектът за обход на Севлиево е разграничен на две етапи . Община Севлиево ще би трябвало да създаде абстрактен план, който ще бъде предаден на АПИ. Агенцията има ангажимент за правене на техническия план, отчуждаването на земите, Оценка на въздействието върху околната среда и действително строителство.

След това в АПИ отвориха и ценовите предложения за избор на компания за строителен контрол на тунела. Откритата процедура за избор на реализатор на консултантска услуга е оповестена през февруари 2020 година Получени са 7 предложения, 6 от които са отворени на 30 април 2020 година

По информация от АПИ 5 са отворените ценови предложения за контрол при построяването на тунела под Шипка

Ценовите оферти са следните:
Обединение " Консултанти Шипка 1 ", с участници: " 3TI PROGETTI ITALIA - INGEGNERIA INTEGRATA S.p.A, " ПИ Европейски Съюз КОНСУЛТ " ЕООД и " КОНТПАС " ООД - 4 651 482 лева без ДДС; " ИНФРА ИНВЕСТ ШИПКА " ДЗЗД, с участници: " ПЛАН ИНВЕСТ Пловдив " ЕООД, " Инфра надзор " ЕООД, " Инфрапроект консулт " ЕООД и " Метроконсулт БГ " ЕООД - 4 588 882 лева без ДДС; ДЗЗД " КОНСУЛТАНТИ ГАБРОВО/ШИПКА ", с участници: " СТРОЛ - 1000 " АД и " ИНФРАМ " АД - 5 744 112 лева без ДДС; ДЗЗД " ПЪТКОНСУЛТ 2000 - ТРИ Европейски Съюз - ИРД ", с участници: " ПЪТКОНСУЛТ 2000 " ЕООД, " ТРИ Европейски Съюз " ЕООД и ИРД ИНЖЕНЕРИНГ С.Р.Л. - 4 308 050 лева с ДДС; ДЗЗД " ТРАНСКОНСУЛТ-СВЕКО ", с участници: " Трансконсулт - БГ " ООД и " Свеко Енергопроект " АД - 5 399 946 лева без Данък добавена стойност.
Проектът " Проектиране и строителство на обект: " Обход на гр. Габрово от км 20+124,50 до км 30+673,48, в това число тунел под връх Шипка " е препоръчан за включване в Програмата " Транспортна съгласуваност " 2021-2027 година, която досега не е утвърдена.

Обектът включва построяването на сектор с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реорганизация на съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км. Тунелът под Шипка ще е 3,22 км. Останалите 4 тунела са по-малки - надлежно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат издигнати още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани диги, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Тунелът под връх Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода " Шипка " и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на оборудването ще бъде в област Габрово, а южната - в област Стара Загора. Тунелът ще е основна точка при придвижването в посока Север - Юг и посредством него ще се реализира прекосяването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни посоки, които ще обслужва са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР