Започва процедура по отстраняването на т. нар. подпорна стена-хотел на

...
Започва процедура по отстраняването на т. нар. подпорна стена-хотел на
Коментари Харесай

Събарят подпорната стена-хотел при Алепу, възстановяват плажа

Започва процедура по отстраняването на така наречен подпорна стена-хотел на Шофьорския плаж при Алепу.

Това оповестиха през днешния ден от " Продължаваме промяната ". Две такива поръчки бяха дадени към този момент през миналите дни от страна на властта, последната от които пристигна от вицепремиера по екологията и отраслов министър - Борислав Сандов.

" Искаме да бъдем правилни и най-важното е, че това е първата крачка от поредност законосъобразни институционални ходове, които да подсигуряват този развой. Това е най-важното. Това ще се случва за първи път в България, тъй че, в случай че би трябвало да бъдем правилни към българското общество, не можем да се ангажираме със период, само че съм сигурна, че с тази политическа воля и при работещи институции в страната, това ще стане оптимално бързо ", съобщи депутатката от Политическа партия Мирослава Петрова пред, известна като един от деятелите за запазването на екоплаж Корал, представена от БНР.

ДНСК дава начало на нужните дейности, с които да разпореди правенето на план за екологосъобразна рекултивация на емблематичното място и за унищожаване на построената стоманобетонова структура, показаха от ръководещата групировка. Строежът ще бъде отхвърлен, като ще остане само частта, която извършва укрепващи свлачището и терена функционалности.

Рекултивацията ще бъде съгласувана с Министерство на околната среда и водите, като планът за възстанояване на мястото ще бъде предоставен на притежателя на терена - за непринудено осъществяване.

При отвод от негова страна се минава към наложително осъществяване от ДНСК, като средствата се събират наложително от притежателя на терена.

Законосъобразните дейности на институциите са по отношение на окончателното решение на Върховния административен съд, потвърждаващо решението на Бургаския апелативен съд за оповестяване за незначително разрешението за градеж на община Созопол.

През ноември предходната година обаче притежателят съобщи, че няма никакво желание да събаря градежа.

" Дори и да ми бъде вменено да отстрани това оборудване, изрично няма да го направя, защото не мога да поема риска да предизвикам една бъдеща екокатастрофа, защото пречиствателната станция е съществено застрашена да бъде повлечена надолу, в случай че свлачището се засилва ", съобщи вложителят Стоян Василев.

Той направи тои коментар директно откакто Върховен административен съд дефинира за незначително разрешителното за комплекса за така наречен подпорна стена-хотел, тъй като се явява като второ такова. Василев се закани да съди страната в Страсбург, определяйкирешението на Върховен административен съд като " популистко решение в жанр да се харесаме на хората ".

" Проблемът в тази ситуация е, че никой не си задава въпроса какви ще са следствията ", съобщи още Василев, визирайки пречиствателната станция на намиращия се в съседство комплекс " Св. Тома ". Който пък, съгласно отчети в екоминистерството, може и да е оказал въздействие за активизирането на свлачището, от което потегля цялата сага.

Предисторията

Въпросителни към комплекса, почнал като подсилване на свлачището на така наречен Шофьорски плаж обаче към момента има. Прокуратурата стачкува позволение на градеж, издадено на 10 септември 2018 година от основния проектант на община Созопол, тъй като то се явяваше второ, издадено половин година след първото. Първото е от 26 февруари 2018 година и е за подсилване на свлачището.

С нотариално заверена декларация от 28 август 2018 година обаче възложителят заявил, че това позволение няма да бъде употребявано, както и че за подсилване на свлачището в парцела ще се употребява укрепително оборудване, което ще е интегрирано в структурата на бъдещото застрояване. Според първичния проект свлачището е трябвало да бъде укрепено с " водачи ", т.е. като стена. С решението на Върховен административен съд би следвало в действие да е първичното разршително.

Самото брегоукрепително оборудване в този му тип пък бе въведено в употреба без забележки.

Междувременно

Проектът за курортния комплекс " Алепу Вилидж " бе на дъщерното на " Главболгарстрой " сдружение " ГБС Турс " в партньорство с " Алепу Вилидж " АД. С разрастването на абсурда с " подпорната стена-хотел " обаче ГБС реши да се откаже от него и към момента не доста ясно по какъв начин като нов вложител за комплекса бе показан общинският консултант от Приморско Стоян Василев.

Той реши да смени името и образа му, като анонсира, че към този момент ще се споделя " Антеа Резидънс " и ще се строи не върху брегоукрепителното оборудване, а пред него. Към оня миг двете страни по договорката отказваха да разгласят някакви параметри към нея, като най-любопитна бе встъпителната имуществената декларация на Василев, показана пред КПКОНПИ в качеството му на общински консултант от 2019 година В нея е показал единствено 50 на 100 дял от „ Васт 08 “ ООД - сдружение, записано през 2008 година, в което Василев е съучастник с съветския жител Вадим Лесюис и което нямаше нито един подаден годишен финансов доклад.

Иначе както Клуб Z писа, след осъществяването на „ Алепу Вилидж “ бе планувано и това на „ Алепу Бриз Вилидж “. Двата курортни комплекса на „ ГБС Турс “ (към оня момент) на процедура бяха едно цяло, само че вторият е „ на втора линия “. И като едно цяло са получили и позитивно мнение от екоинспекцията в Бургас през декември 2017 година Става въпрос за общо 20 878 кв. м.

Първият комплекс, този върху „ брегоукрепителното противосвлачищно оборудване “, е с повърхност от 7568 кв. м, а този на втора линия - 13 290 кв. м.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР