Започва мащабен ремонт в операционните зали на Военноморската болница във

...
Започва мащабен ремонт в операционните зали на Военноморската болница във
Коментари Харесай

Започва мащабен ремонт във Военноморската болница във Варна

Започва огромен ремонт в операционните зали на Военноморската болница във Варна. Те ще бъдат построени по модела на операционния център в столичната военна болница, който е най-модерният в България, на международно равнище.

Новината заяви полк. проф. Ивайло Въжаров, шеф на МБАЛ-Варна към ВМА, в навечерието на 74-тата годишнина от основаването на болничното заведение.

Лечебното заведение във Варна е най-младото в структурата на Военномедицинска академия, уточни проф. Въжаров.

Болницата посреща своя празник актуализирана и подмладена. За първи път от 2019 година се събираме още веднъж дружно. Успяхме след огромното тестване за целия свят, каквото беше COVID-19, да се преборим и поетапно влязохме в познатия ни темп, с доста положителни индикатори, разяснява проф. Въжаров.
Сега гледаме самоуверено напред и продължаваме да се развиваме – още преди пандемията започнахме да подмладяваме екипа – и лекари, и сестри. И в най-тежките времена на тествания се видя, че това има смисъл. Младите ни експерти бяха извънредно дейни, борбени и добихме престиж за най-предпочитана болница по време на пандемията. Тази наклонност продължава и в този момент, акцентира проф. Въжаров.

От болничното заведение регистрират и нараснал размер на активност, превъзхождащ равнищата от преди коронавирус.

Гордеят се, че даже и в моментите, когато повече от 50% от потенциала им е бил напълнен с COVID-пациенти, не са не запомнили и за останалите пациенти:

Ние бяхме една от дребното лечебни заведения, които не затворихме нието едно поделение. Можеше да има по няколко кревати, само че покривахме всички специалности. Костваше ни доста старания – изключително, когато имахме и много инфектирани от личния състав. Но все пак сглобявахме графика и бяхме на нужното равнище.
Освен подмладяване на личния състав, продължава и наклонността за „ подмладяване ” на здравната инсталация в лечебното заведение.

Модернизацията е в ход – още по време на пандемията, с голямата поддръжка на управлението на ВМА, успяхме да ремонтираме радикално едно от нашите основни звена – Клиниката по термична контузия, пластично-възстановителна и естетична хирургия. Ние сме единственото лечебно заведение в Североизточна България за лекуване на остри отравяния и токсикоалергии и изгаряния, посочи проф. Въжаров.

Продължава и осъвременяването на здравното съоръжение. Образната ни диагностика е актуализирана – имахме инсталация от Германска демократична република. Вече сме с нови скенер, рентген, чакаме и мамограф. Получихме преносими рентгенови апарати, които имаха основна роля по време на пандемията, тъй като ги изпозлвахме при инфектираните пациенти, без да ги разкарваме из болница. Това беше значимо, с цел да пазим останалите пациенти от така наречен „ чисти ” клиники и нашия личен състав, разясни още началникът на Военноморска болница и добави: Получихме ендоскоска инсталация за горна и долна ендоскопия, ново съоръжение за Отделението по гастроентерология. Повече от 20 години нямахме и бронхоскоп. Вече можем да се похвалим с съвременна инсталация и в тази област.

Това е жизненоважна инсталация, тъй като по този начин ще преборим един от нашите минуси – ние имаме отлични експерти, поставяме големи грижи за пациентите ни, само че без инсталация не може. За да бъдем в крайник с времето и конкуренцията, би трябвало да сме на равнище, безапелационен е проф. Ивайло Въжаров.
В тази връзка стартира огромен ремонт и в операционните зали в болничното заведение, които ще бъдат построени по модела на операционния център в столичната военна болница, който е най-модерният в България, на международно равнище.

Съвсем разумна е и тази смяна – от позиция на размера и типа активност, които реализираме. Тези зали не са пипани, откогато е издигната болничното заведение преди повече от 70 години... Ние би трябвало да сме съответни на потребностите на нашите пациенти, споделя още проф. Въжаров и напомня философията за рационализация на ВМА, неведнъж споделяна от генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, че всеки военнослужещ заслужава и би трябвало да получи еднообразно добра здравна помощ, без значение от това в коя част на страната се намира.

Военният контингент, който ние обслужваме не е доста огромен по бройка – главно Черноморието и Североизточна България, само че е доста разпилян териториално. Във флота имат и огромен брой учения, в които ние наложително участваме, акцентира проф. Въжаров. Болницата разполага с барокамера, която се употребява освен за терапия на голям брой болести, само че и за лекуване на водолазни произшествия и баротравми. Хипербарният център се употребява за тренировки на водолази от флота. Барокамерата оказва помощ още пациенти с редици болести – като диабетно ходило, токсикохимични отравяния и изгаряния (особено с въглероден окис).

Във Военноморска болница гледат с вяра към курсантите-военни лекари, които се образоват по тристранния план сред ВМА, ВВМУ и МУ-Варна:

Има мотивация в тях, идват на стажове при нас, интересуват се и считам, че ще се впишат сполучливо в редиците на ВМА и нейните подразделения, споделя проф. Въжаров, като не пропуща да изтъкне и триумфите в образователната активност – болничното заведение е нараснала броя на специалностите, по които е база за образование на студенти по медицина и медицински сестри и те към този момент наброяват 25.
В умозаключение проф. Ивайло Въжаров благодари на своите сътрудници за сърцатата им работа и отдаденост в грижата за пациентите: Желая ви здраве и дружно да вървим напред!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР