Започва ключовата процедура за промени в конституцията на Република Северна

...
Започва ключовата процедура за промени в конституцията на Република Северна
Коментари Харесай

Европейското бъдеще на Северна Македония виси на 8 депутатски гласа, хепи енд не се очертава


Започва основната процедура за промени в конституцията на Република Северна Македония. Депутатите се събират, с цел да обсъдят дали българите и още 5 етноса да бъдат вписани в главния закон. Но първо би трябвало да решат дали да отворят Конституцията за промени.

Заседанието стартира в 12 ч. по обед.

Правителството обаче няма поддръжката на 80 депутати в 120-местния парламент – толкоз е нужното болшинство, с цел да бъдат признати измененията. Липсват 8 гласа и прогнозите са, че те няма да се намерят.

Всъщност главното гласоподаване няма да бъде през днешния ден. Дебатът може да продължи до 10 дни и чак по-късно да се организира гласуването. Северна Македония може да промени Конституцията си до края на септември.

Още през март тази година държавното управление на РСМ даде обещание пред Европейския съюз, че ще включи българите в конституцията си. Ангажиментът бе стихотворец по време на среща в Скопие сред премиера Димитър Ковачевски и комисаря по разширението Оливер Вархей.

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ обаче настойчиво твърди, че измененията са под диктат на България. Тя упорства за разформироване на Народното събрание и осъществяване предварителни избори. Късно нощес в постройката на държавното управление се организира среща сред премиера Ковачевски и посланика на Съединени американски щати.

Управляващите се нуждаят от още 8 гласа, с цел да минат поправките на първо четене. Ковачевски разгласи, че парламентарният спор през днешния ден е добър късмет жителите да се уверят, че измененията не са под български диктат. Пред Българска национална телевизия той съобщи, че има действителна заплаха страната му да бъде разграничена от Албания по пътя към Европейски Съюз, в случай че процедурата, за която са нужни 3 гласувания с конституционно болшинство, не завърши до края на ноември.

Събранието в РСМ през днешния ден ще взема решение дали въобще да стартира процедура по смяна на конституцията на страната за регистриране на българите и другите в нея.

Часове преди съвещанието ръководещият „ Социалдемократическия съюз на Македония “ и албанските съдружни сътрудници нямат болшинство от 2/3.

А Европейският съюз съобщи непосредствено на Скопие, че нова преговорна рамка няма да има. Това значи, че в случай че тъй наречените „ френско предложение “ от юли предходната година не бъде изпълнено, Северна Македония няма да продължи по пътя си към еврочленство.

Сред изискванията са смяна на учебниците, празнувания на персони и събития от общата ни история и прекъсване на говора на омразата – неща, които ВМРО-ДПМНЕ изрично отхвърля да одобри.

Северна Македония отвън Европейския съюз – това е общата съкровена мечка на Москва и Белград, тъй като по този начин напрежението на размирните Балкани може да бъде поддържано по-лесно извън и използвано за нечисти цели.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР