Започнаха тържествата по повод 141 години от боевете при Шипка.

...
Започнаха тържествата по повод 141 години от боевете при Шипка.
Коментари Харесай

Започнаха тържествата по случай 141 г. Шипченската епопея

Започнаха тържествата във връзка 141 години от боевете при Шипка. Днес над 200 възпитаници от цялата страна изкачиха стълбите към Паметника на свободата, където се организира и открит урок по история. Кулминацията на тържествата е на следващия ден, когато на върха ще участва и президентът Румен Радев. Тази година възстановката на историческата борба ще се организира на ново място.

Шипка, Казанлък

Тази година обичайна възстановка на боевете няма да се организира на Орлово гнездо, както до в този момент, а на самия връх Шипка, където е била ситуирана централната батарея.

Отбраната на прохода е една от най-героичните и решаващи борби за изхода на Руско-турската освободителна война и може да се каже, че тук се е решила ориста на България.

Утре се чака хиляди хора да дойдат до историческия връх, където да отдадат респект на падналите герои. Сред тях ще бъде и президентът Румен Радев.
 © Българска телеграфна агенция
Директорът на Националния парк-музей „ Шипка-Бузлуджа " Чавдар Ангелов подсети, че мястото на възстановката на боевете тази година е същото, на което са били ситуирани централните българо-руски отбранителни батареи.
Чавдар Ангелов, шеф на Националния парк-музей „ Шипка-Бузлуджа ": Именно това стълкновение е възпято от националния стихотворец Иван Вазов в прословутата поема „ Опълченците на Шипка “.
Той означи, че се чака възстановката тази година да е най-мащабната и в нея да вземат присъединяване над 265 участници. Публиката ще има по-добър взор върху възстановката, а времето се чака да бъде хубаво.

Ще има ограничавания на пътя Габрово-Шипка-Казанлък, като трафикът ще се пренасочва през Прохода на републиката. През прохода ще се позволяват коли и рейсове с участници в тържествата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР