Започнах да събирам историите и фотографиите за Пловдив в един

...
Започнах да събирам историите и фотографиите за Пловдив в един
Коментари Харесай

Димитър Райчев: Когато Иван Вазов става почетен гражданин, възкликва “слава на Пловдив“

„ Започнах да групирам историите и фотографиите за Пловдив в един партерен етаж на  ул. „ Велико Търново ” 1, където сканирах голям брой фотоси. Живея на №15 и прокарах пътека. После тази пътека потегли първо към Историческия музей, където ми помагаше моят другар Стефан Шивачев. После пое към Държавния списък, където срещнах скъпата помощ на Недялка Петрова. На финала тя спря пред Народна библиотека „ Иван Вазов ” и поддръжката на Радка Колева и Димитър Минев. Пътят не беше елементарен, само че доста другари ми помагаха и желая безпределно да им благодаря. На брачната половинка ми Мария, на двете ми дъщери Ралица и Радост, които също ми бяха поддръжка. Всички книги и фотоалбуми са факт с помощта на скъпата помощ на доцент доктор Александър Гьошев и инж. Стефан Немцов. Накрая ще си разреша да изтъквам  Патриарха на българската литература Иван Вазов, който през 1920 година, когато му връчват званието Почетен жител, споделя: ”Като пловдивски жител освен по право, само че по душа аз крещя възторжено: Слава на Пловдив! ”
Прочетете още
С тези думи носителят на огромната премия „ Пловдив ” за повсеместен принос Димитър Райчев се обърна към публиката в залата на Драматичния спектакъл, където през днешния ден бяха връчени обичайните награди за просвета и изкуство.

Райчев  получи статуетката от кмета Здравко Димитров, който благодари на хората на изкуството, тъй като духът на Пловдив е несравним и неповторим с помощта на тях.

Домакин на церемонията бе Драматичният спектакъл,  а екипът поведе балканския човек в едно вълнуващо пътешестване сред звездите и земята, в дълбините и висините, измежду фантастични облици и поетични метафори. Водещи бяха Климентина Фърцова и Спартак Апостолов.

Рамката на цялата гала сложи шефът Кръстю Кръстев: „ Вярвам, че в културния свод на Пловдив се преплитат десетки хиляди човешки гласове, създавали в надалеч по-сложни времена от днешните. Ние сме единствено частица от веригата, камък от градежа. Вярвам, че всички те са част от избавителната задача на културата и изкуството. Затова Пловдив има дух, който увлича ”.

Той прикани Община Пловдив да инициира стратегия, която да разпространява носителите на премията измежду учениците, с цел да видят, че с изключение на минало и история, градът има и настояще и бъдеще.

Призовете в обособените категории връчваха артисти от Драмата.

Стефан Попов връчи премията в категория „ Художествена литература ” на сина на Крум Филипов.  Калоян на няколко пъти благодари за премията и поддръжката, за това, което е направил – книгата „ Писна до сина ми ”.  С прочувственото си обръщение той трогна публиката.

Втората категория също провокира доста страсти, тъй като бе връчена от другар на другар. Стоян Сърданов отличи преводача Васил Самоковлиев за книгата  „ VitaNuova “ от  Бохумил Храбал.

Владислав Севов, който завоюва наградата в категория „ Журналистика в областта на културата ”, благодари на сътрудниците, тъй като в малкия екран е значима екипната работа, която не е единствено съзерцаване, само че и разбори на проблематични тематики.

Носителят на наградата в категория „ Архитектура ” арх. Петко Костадинов и сътрудниците му за  реставрацията и реновирането на Градската художествена изложба също насочи мощно обръщение.

„ Първо желая да благодаря на проф. Мария Шнитер, която доста ревностно и поредно пази наследството на прародител си арх. Йосиф Шнитер и ни оказа помощ доста. 8 години ни лиши, с цел да осъществяваме плана.  Смятам, че това е единственият случай, при който в процеса на работа са употребявани по-малко средства, в сравнение с са заложени по план. С оставащите 170 000 лева ще бъде построен амфитеатърът в подножието на църквата „ Св. Димитър ”. През делия развой на работа съм си задавал въпроса какво е довело забележителни персони и експерти като Йосиф Шнитер и Люсиен Шевалас в Пловдив. Вероятно това е хубостта на града ни, съзнанието, че сред хълмовете има вероятност за един прекрасен град, град на романтика, успокоение и хубост ”, сподели арх. Костадинов.

Наградата си в раздел „ Музика ” тенорът Ивайло Михайлов посвети на своя татко проф. Михайлов,  който е един от хората, пристигнали да работят за процъфтяването на Пловдив. Неговият сътрудник в концерта  „ Всеки може да бъде благополучен “ - за благополучен и пълностоен живот на децата със синдром на Даун, проф. Людмил Ангелов добави: „ Наградата „ Пловдив ” е като знак на почетния легион на пловдивските създатели, към който се присъединихме с горделивост и ние ”.

В категория „ Театър ” наградата отиде в Драмата за спектакъла „ Солунските съзаклятници ”. Получи го шефът Кръстю Кръстев, който благодари на сътрудниците си и акцентира, че тя е за всички, които работят за духа на Пловдив, освен в Драматичния спектакъл, а и във всички други културни институции.

„ Аз знам, че вие се гордеете с тях ”, сподели той.

Призът за танцово изкуство отиде при отбор „ Тракия ”. Художественият началник проф. Даниела Дженева благодари за признанието, тъй като е за голям и комплициран план, обвързван със 100-годишнината от рождението на създателя на трупата проф. Кирил Дженев.

От името на татко си премията в категория „ Изобразително изкуство ”  получи синът на художника Борис Стоилов. Елена Панайотова, която дружно с фотографа Атанас Кънев завоюва в раздел  „ Аудио образни изкуства и снимка ”  за фотоизложбата „ Далеч от Африка “, посвети наградата на татко си Панайот Панайотов.

„ Той имаше две послания – че фотографията може да споделя истории и че няма по-красив град за живеене в целия свят от Пловдив ”, сподели тя.

Фондация „ ПроЛибрис “ завоюва премията в раздел „ Съвременни мултижанрови изкуства ” за интерактивната галерия „ Книгата – от камъка до пиксела “, а идеологът на целия план доцент доктор Александър Гьошев показа: „ Посветихме се на задачата да превърнем свито само че книгата в един по-различен роман. Това е наша задача от години, тъй като книгата е нещо по-голямо от предмет, който държим в ръцете си. Тя е по-голяма от живота ”.

Националното учебно заведение за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков ”  получи наградата в категорията „ Произведение на изкуството, предопределено за деца ”  за огромния детски концерт  „ Небесни звуци за дудук и струнни ” с присъединяване на оркестъра на учебното заведение и солиста Теодосий Спасов.

Директорът на учебното заведение Нели Попова-Койчева благодари за признанието и на Мила Павлова, уредник на фестивала „ Дни на музиката в Балабановата къща ”.

„ Ще изтъквам Теодосий Спасов, който е част от плана: „ Когатовидя блясъка в учите на тези млади музиканти, ми порастват криле ”, сподели Мила Павлова.

Приза в раздел „ Опазване на културното завещание и запазване на паметта “  бе отличена компания „ Комихрис “  ООД за реставрацията и консервацията на хотел „ Вила Флавия “ на ул. „ Съборна ” 13.

Връчи го зам.-кметът Пламен Панов, който първо благодари на всички създатели, които ни усмихват, радват, а от време на време и разплакват. След това им се поклони.

„ Има две неща, които вършат Пловдив друг – неговите създатели и тези, които пазят културното му завещание ”, сподели Панов.

Инвеститорът на забележителния обект пък благодари на екипа – арх. Иван Щерев и арх. Галя Кръстева, скулптора Огнян Читаков, археолога Мая Мартинова-Кютова, реставратора Никола Стоянов.

Цвят и доста страсти на церемонията дадоха и осъществяванията на надарените пловдивски деца Филип Василевски, Пресиана Наневска и Хрисиана Савова. Финал на церемонията постави филмиран флашмоб с осъществяване на химна „ Върви, народе възродени ” на деца, иницииран от музикална къща „ Дивизи ”.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР