Започна съдебният процес срещу шестима членове на известна престъпна фамилия

...
Започна съдебният процес срещу шестима членове на известна престъпна фамилия
Коментари Харесай

Започва процесът за грандиозния обир на бижута от музей в Дрезден

Започна правосъдният развой против шестима членове на известна незаконна фамилия за зрелищния грабеж на скъпи бижута от XVIII век от музей в Дрезден, предаде Агенция Франс Прес.

Заподозрените, на възраст от 22 до 28 години, са упрекнати в обир и палеж след дръзкото нощно нахлуване против музея " Зеленият трезор " в Кралския замък в Дрезден на 25 ноември 2019 г. До днес няма диря от откраднатите скъпоценности, сред които е меч с инкрустирана с диаманти ръкохватка и раменна част, която съдържа известния 49-каратов дрезденски бял елмаз.

Прочитайки обвинителния акт в съда, прокурорът Кристиан Вебер съобщи, че обвинените са откраднали  " неповторими и незаменими съкровища... с извънредно културно и историческо значение ".

На крадците са им били необходими само осем минути, с цел да отмъкнат скъпоценностите. Те прекъснали електрозахранването, след което проникнали в музея през прозорец. Двама мъже, въоръжени с секира, направили обира, после избягали с кола, която запалили в под земята паркинг.

Крадците задигат 21 бижута и други ценности от сбирката на саксонския държател Август Силния, инкрустирани с повече от 4300 диаманта.

Застрахователни специалисти настояват, че цената на плячката е най-малко 113,8 милиона евро, а немските медии дефинират случилото се като най-големия грабеж на творби на изкуството в актуалната история.

Престъпниците са нанесли вреди на музея и паркинга на стойност към 1 млн. евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР