Започна преносът на по-топла въздушна маса от югозапад и през

...
Започна преносът на по-топла въздушна маса от югозапад и през
Коментари Харесай

Чака ни топла и слънчева Коледа

Започна преносът на по-топла въздушна маса от югозапад и през идващите четири дни температурите на Балканите и у нас ще се покачат сензитивно. Затоплянето ще бъде съпроводено и от обилни превалявания в западните региони от полуострова и по Адриатическото крайбрежие, като по-значителни ще са те там в неделя.

В петък и събота ще времето у нас ще е с раздрана облачност, и то най-вече висока, с доста повече слънчеви часове. В утринните часове в Дунавската низина и към речните басейни ще се образуват мъгли, само че до обяд те ще се разсейват. През деня в петък ще е най-вече слънчево и уместно за туризъм.

В събота ще доминира най-вече междинна и висока облачност, само че превалявания не се чакат. Ще духа сдържан, северно от планините краткотрайно и мощен югозападен вятър. Температурите ще се покачат и предстоящите оптимални ще са сред 5 и 10°С. Повишението на градусите ще е най-чувствително в Дунавската низина и тук-там в Горнотракийската равнина –до 12-13°С. Късно вечерта и против неделя в Северозападна България ще стартират слаби превалявания от дъжд, само че ще остане топло.

В неделя идващ средиземноморски циклон ще дестабилизира времето на Балканите, като по-значителни ще са преваляванията по Адриатическото крайбрежие, в Босна и Херцеговина и Сърбия.

Времето у нас до обяд ще е с променлива облачност, а в следобедните часове тук-там в Западна България и в Дунавската низина ще превали слаб дъжд, само че стоплянето ще продължи.

Времето в планините

В петък, събота и неделя изискванията за зимни спортове ще са удобни. Времето в планините ще е най-вече слънчево или с раздрана облачност. Вятърът ще се усили и ще е от запад- югозапад. След обяд в събота облачността от запад последователно ще се усилва, само че превалявания не се чакат.

Предстоящото стопляне ще се сътвори причина за доста висока лавинна заплаха заради нестабилната снежна завивка. Обилното снеготопене ще увеличи и равнищата на подпочвените води и на реките.

Валежи от дъжд чакаме в неделя, като по-значителни ще са преваляванията в западната половина от страната. Температурите в планината ще останат съвсем без смяна. Минималните температура на височина към 1200-1300 метра надморска височина ще бъде към 5-8°, на 2000 метра - към 2-4°
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР