Започна кампанията за регионалните избори в Каталуния на 21 декември.Залогът

...
Започна кампанията за регионалните избори в Каталуния на 21 декември.Залогът
Коментари Харесай

Започна кампанията за изборите в Каталуния на 21 декември

Започна акцията за районните избори в Каталуния на 21 декември.

Залогът на изборите, свикани от централните испански управляващи след разпускането на държавното управление на самостоятелната област, е висок – те са самобитен тест за поддръжката за независимостта на Каталуния.

Кампанията е нетипична, защото водещите претенденти на сепаратистите са в ареста или в заточение.

Първите предизборни манифестации се организираха към среднощ. На единия от тях, в районната столица Барселона, уволненият каталунски министър председател Карлес Пучдемон приказва посредством видеоконферентна връзка от Брюксел, където е в заточение.

„ (Централните испански власти) желаят да слагат всички вероятни трудности, с цел да не можем да проведем акция при идентични условия с другите кандидати”, сподели Пучдемон.

Той акцентира, че изборът пред каталунските гласоподаватели се свежда „ сред нацията и подчинението”, „ сред каталунските институции и мракобесните персонажи в Мадрид”.

12 от 13-те министри от разформированото държавно управление на Каталуния са претенденти на изборите. Пучдемон и намиращият се в ареста уволнен вицепремиер Ориол Жункерас се борят за лидерската позиция в сепаратисткия лагер.

Според изследванията на публичното мнение изходът от конкуренцията сред последователите на независимостта и на оставането на Каталуния в Испания е неразбираем.

Възможно е самобитен съдия да се окаже по-малка политическа мощ, която е срещу независимостта, само че е за производство на референдум за самоопределяне, който съгласно Мадрид би бил противоконституционен.

На последните избори в Каталуния, през 2015 година, сепаратистите завоюваха болшинство в районния парламент, с 47,8% от гласовете.

Тогава обаче те бяха сключили съюз, до момента в който в този момент вземат участие с обособени листи и без обща стратегия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР