Заплатите в България скочили с 10 на сто. Причината е

...
Заплатите в България скочили с 10 на сто. Причината е
Коментари Харесай

Заплатите в България скочили с 10 на сто

Заплатите в България скочили с 10 на 100. Причината е инфлацията, сочи изследване на “Мърсър Марш Бенефитс “. То е за възнагражденията и придобивките за 2023 г. Компанията годишно организира проучването в България, проследяващо трендовете измежду работодателите и техните чиновници, оповестиха от компанията.

Тази година изследването обгръща 493 компании 127,562 чиновници от 14 разнообразни стопански бранша. Най-големият брой участници в проучването на компанията са с профили “Производство ” и “Високи технологии ”.

Проучването се концентрира върху цялостния пакет от хонорари. В него влизат брутната заплата; обезпеченото парично възнаграждение; общото парично заплащане и други

В проучването са взети поради факторите естество на работа и подчиненост на служителя.

Резултатите по отношение на текучеството на фрагменти у нас сочат, че има лек спад в нарастването на броя личен състав от страна на работодателите – 46 на 100. Същевременно доброволното текучество възстановява темповете си от преди пандемията. Наблюдава се по-голяма податливост към взимане на решение за промяна на работното място по отношение на предходната година.

Според данните за нарастването на заплатите в България трите съществени фактора за покачването са представянето, мястото в диапазона и инфлацията.

Увеличението на заплатите на база кариерни групи е най-осезаемо при чиновниците, заемащи служба на оперативно равнище – 12,1 на 100. Това се дължи на ниското възнаграждение в съответната група и потребността от финансово подучване. Следва групата на експертите (11 на сто), мениджмънта (10,7 на сто) и топ мениджмънта (9,6 на сто).

Тенденциите при брутните заплати по браншове сочат, че най-бързо и поредно нарастват възнагражденията в секторите “Високи технологии ”, “Изнесени услуги ” и “Фармация ”.

София е единственият район в България с по-високи заплати от междинните за страната -шест на 100, до момента в който в Северозападна България възнагражденията са най-ниски с цели 35 на 100 под междинното за страната.

Причините се коренят в бързоразвиващите се и високотехнологични браншове, които са разположени главно в столицата, за сметка на индустриалните, комерсиалните и финансови браншове, чиито чиновници са основно в провинцията.

Данните от изследването сочат още, че 87 на 100 от фирмите имат скица за изменчиво заплащане, което се показва в бонуси и награди за чиновниците.

България се подрежда в средата на класацията с 12,2 на 100 разлика в заплащането. Въвеждането на Европейската инструкция ще докара до потребността от нейното имплементиране в българското законодателство.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР