Заплатите на водачите в градския транспорт да бъдат увеличавани с

...
Заплатите на водачите в градския транспорт да бъдат увеличавани с
Коментари Харесай

Заплатите на шофьорите в градския транспорт в София скачат с 10% на година

Заплатите на водачите в градския превоз да бъдат увеличавани с 10 % през идващите три години. За това се договориха през днешния ден управлението на Столичната община, на транспортните сдружения, както и водачите на двата най-големи синдиката, на среща в Столичната община. Програмата за поетапно увеличение на приходите на водачите се чака да бъде прегледана на идващото съвещание на Столичния общински съвет, което ще се състои на 11 юли. Ако се одобри, то ще влезе в действие от 2020 година.

На брифинг след срещата кметът на София Йорданка Фандъкова напомни, че от 1 февруари тази година заплатите на всички работещи в четирите общински транспортни сдружения / " Столичен автотранспорт ", " Столичен електротранспорт ", " Метрополитен " и ЦГМ/ бяха увеличени с 10 %.

А от 21 април е реализирано съглашение за увеличение с още 10 % на заплатите на водачите в автотранспорта, електротранспорта и метрото. Заплатите на водачите тази година са увеличени с общо 20 % със средства от бюджета на Столичната община, уточни кметът. Това е един доста сериозен скок вследствие на тежки и продължителни договаряния, уточни Фандъкова.

Тя напомни, че още през март е реализирана договореност за начало на разискването на тригодишно съглашение за да се даде преспектива на хората и да привличаме повече искащи да работят в системата на градския превоз. Това е задачата - да има повече хора, които желаят да работят тази работа, резултатие са налице, разяснява кметът. Вече имаме наклонност за привличане на нови водачи в автотранспорта, макар че към момента дефицит същестувава. При напуснали 42 водачи имаме 97 новопостъпили, осведоми кметът.

Слав Монов, шеф на " Столичен автотранспорт " заяви, че се следи устойчива наклонност към повишаване на заплатите в бранша. Средната брутна работна заплата за водачите в автотранспорта за януари е била 1800 лева, за февруари - 1900 лева, за март междинната заплата минава границата от 2000 лева През април и май брутните заплати към този момент са 2200 и 2300 лв. за лидер, което значи " чисто " 1800 лева, разясни Монов.

Той сподели, че след приемането на тригодишната устойчива стратегия за повишаването на приходите с 10 % всяка година с струпване, заплатите ще се усилят с над 30 % в идващите три години в целия транспортен бранш.

Кметът Фандъкова посочи, че продължава работата по главната визия, по която общината работи и трансформира града, а точно - по-добра среда, по-зелен град, по-чист въздух. Усилията ни бяха ориентирани към възстановяване и рационализация на наземния превоз, към разширението на метрото.

Само в последните няколко месеца бяха пуснати в придвижване 170 нови рейса, напомни кметът. Тя осведоми, че следва стартирането на първите осем километра от третата линия на метрото до края на годината.

Очакват се през есента да дойдат 13 нови трамвая по Оперативна програма " Региони в напредък " и 15 нови електробуса, които ще се движат по линиите на градския превоз, добави кметът. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР