Заплата под 1368.50 лв. не може да се запорира от

...
Заплата под 1368.50 лв. не може да се запорира от
Коментари Харесай

Решено! Кои заплати няма да пипа държавата

Заплата под 1368.50 лева не може да се запорира от страната поради просрочени отговорности към бюджета. Това се планува в законови промени, които влязоха в сила от 5 август.

За длъжници, които работят, се планува спомагателен размер към досегашния предпазен от запориране приход в размера на минималната работна заплата. Този спомагателен приход се образува като от междинната брутна месечна заплата за страната се извади минималната заплата и получената сума се раздели на две, написа " Сега ".
-->
При междинна работна заплата за второто тримесечие от 1957 лева и минимална заплата от 780 лева, се получава 588.50 лева, добавени в допълнение към минималната работна заплата. Така несеквестируемата сума за длъжниците, които работят и получават трудово заплащане, става  1368.50 лева, изясни пред Българска национална телевизия Силвия Стефанова от дирекция " Събирания " към Национална агенция за приходите.

Новата мярка, която облекчава ситуацията на работещите длъжници, е призната с смяна в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, включена в преходните разпореждания на закона за държавния бюджет за 2023 година

По-високата предпазена от запори сума ще се ползва единствено за трудовите приходи на физическите лица. За приходите от пенсии и стипендии няма смяна - при тях сумата, върху която не може да се вършат запори остава размера на минималната работна заплата - 780 лева за тази година.

По-високата несеквестируема сума от трудовите приходи не е непрекъсната големина - тя се трансформира всяко тримесечие съгласно данните на Национален статистически институт за междинната брутна работна заплата в страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР