Заплаха за българското розово масло заради регламент, който се подготвя

...
Заплаха за българското розово масло заради регламент, който се подготвя
Коментари Харесай

Заплаха за българското розово масло: ЕК може да го обяви за токсично

Заплаха за българското розово масло поради правилник, който се приготвя от Европейската комисия. Според него маслото може да бъде несъмнено като токсично. Представители на седем европейски страни се събраха в Казанлък, като упорстват този правилник да бъде изменен. 
Според регламента розовото масло може да бъде оповестено за рисково за индивида и по този начин да бъде етикетирано при потреблението му в разнообразни артикули. Според българските евродепутати единият от регламентите е „ неуместен ”. Ако ползвате парфюм с розово масло, по-късно го отмиете в банята и тази съставна част попадне в канализацията, тя би отровила рибите. Ситуацията докара до това българските евродепутати да се съберат, с цел да упорстват етеричните масла да не попадат в тази категория. В битката им се причислиха техни сътрудници съвсем от цяла Европа.
Днес се оказа, че може би ще бъде реализирано единодушие за това розовото масло да бъде причислено като биологичен чист артикул.
България държи 75% от пазара на розово и лавандулово масло.
" Стремим се да живеем в един зелен и чист свят, а сега се опитваме да разбираем, за какво се пробват да сложат най- естествения и естествен артикул - българското розово масло, което се получава от пароводна филтрация на българската роза дамасцена, в забранителен лист ", съобщи Филип Лисичаров, член на управителния съвет на Асоциацията на етеричнита масла.
" До края на годината считам, че европарламентът ще завърши с гласуването на първо четене и се надявам, че ще намерим съвършения баланс за запазването на бранша ", разяснява Мария Спираки от ЕНП.
'Тя ще предложи да изтрием цялостен параграф от регламента, който визира българските розопроизводители, както те пожелаха ", добави евродепутатът Андрей Новаков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР