Запис от закрита среща на парламентарната група на „Демократична България”

...
Запис от закрита среща на парламентарната група на „Демократична България”
Коментари Харесай

Изтекъл запис от закрита среща разкри подробности за преговорите за кабинет

Запис от закрита среща на парламентарната група на „ Демократична България” демонстрира какво на договарянията сред Българска социалистическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и Политическа партия за сформиране на възможен предстоящ кабинет. Въпросната среща е излъчена и на уеб страницата на Народното събрание.

Чува се по какъв начин Христо Иванов, разяснява избора на ръководител на КПКОНПИ.

„ Политическа партия споделиха, че това е авансово изискване за това да одобряват поддръжка от Има Такъв Народ. А Има Такъв Народ споделят: „ Приемаме го на първо четене, а второто ще го гласуваме, когато има определен кабинет” с аргумента, че има доста корекции, които би трябвало да се създадат. Междувременно Политическа партия, в лицето на парламентарното им крило - не на Лена Бориславова, а на парламентарното им крило, заеха позицията, че законът би трябвало да се ревизира съществено. Тошко споделя: „ Не, не, ние ще го гласуваме след избирането на държавно управление, тъй като желаеме да сме сигурни, че в случай че вие си извършите бухалка, ние сме в обединението, която ще ръководи тази бухалка. Иначе няма да ви гласуваме бухалка, която след това, да отидем на избори, и вие да я контролирате”, споделя гласът от записа.

И продължава: „ От моя позиция беше доста значимо изначално да се сложи въпросът кой ще води договарянията от страна на Има Такъв Народ и защо ще се водят тези договаряния, Има Такъв Народ сега получават статута на търпими членове на ръководещата коалиция, с което им се понижават негативите, които до момента имаха. Според мен беше мъдро да се каже: „ Ако няма да си промените ръководителя на групата, най-малко назначете различен преговорен екип”. Освен това, айде изначално да кажем, че вие няма да имате министри. Корнелия през вчерашния ден сподели, че не се знае дали те отново няма да изискат Гроздан Караджов още веднъж да бъде… Възможността въпреки всичко да се адресира главният проблем на Политическа партия, обвързван с това с кого приказват и възможносттта въобще да се излезе отвън диалога за това кои са министрите на Слави. Защото то оттова почва целият проблем: това за министрите на Слави, неговите пари, неговите министерства, хората, на които единствено той има доверие и така нататък Т.е. Корнелия по никакъв метод не е решила този проблем и аз чакам, че това нещо ще докара до мощен блокаж на втория стадий. Това го видяхме и в този момент на тая среща – дойдоха Тошко и госпожа Митева и почнаха да се държат, все едно нищо не се е случило – безочливо, надменно и така нататък Т.е. за мен Корнелия – не знам за какво, може би от недомислица, е пропуснала значима опция още при започване на договарянията да разчисти някои проблеми и допускам, че идната седмица ще доведат до съдбовно късо съединяване. От сорта на това, когато би трябвало Асен Василев да беседва с Тошко Йорданов, или какъв министерски пост ще заеме Кирил Петков, или кои да са министрите на Слави ".



Веднага след приключването на записа от ГЕРБ приканиха президента Румен Радев да предложения Корнелия Нинова, „ в период до 26 юли, понеделник (бел.ред. 26 юли е вторник), 17:00 часа да показа името на претендента за министър-председател”. „ В случай, че тя не е в положение да направи това, да стартира дейности за преустановяване мандата на Народно събрание и насрочване на предварителни избори”, сподели на брифинг в петък депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

В коментар на записа ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че към този момент ще назовава Демократична България „ Демократите от социалистическа България”.

„ Ако някой си направи бухалка от КПКОНПИ, то различен желае да взе участие в работата на тази бухалка и да я управлява по време на избори. Това е откъс, употребяват от Христо Иванов, с цел да изясни отношението на Тошко Йорданов към закона, който следва да бъде прегледан в пленарна зала. Това беше декларирано без ужас от Христо Иванов, който е сякаш изтъкнат демократ в тази страна и герой за правосъдна промяна. Те дружно ще си вършат бухалка, с която ще вървят на избори ", разяснява Атанасова.

В изтеклия запис се загатва също, че водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова към този момент е оповестила, е партията ще задържи третия мандат до 15 август, а изборите ще се състоят на 16 октомври, инфорвира Нова.

„ Какво по-голямо нарушаване на българската Конституция от това Корнелия да афишира изборите, а не българският президент с декрет?! Ако някой си мисли, че може с шикалкавения да протака изборите, тъй като за Христо Иванов избори ще има и те ще бъдат на 16 октомври, а Корнелия “го раздава все едно желае да сформира правителство”... Никой не мисли за държавно управление, тъй като знаят каква ужасна серпантина от рецесии преследва България. Освен това, чухме от Христо Иванов, че Има Такъв Народ били със статут на “търпими членове на коалицията”. Само че в този момент обмислят по какъв начин да им оповестят, че няма да имат министри, тъй като главният проблем на Политическа партия бил кои са министрите на Слави и кои са неговите пари ", съобщи Атанасова.

Тя акцентира, че в последните минути на записа се чува по какъв начин гласът споделя, че Демократична България вземат участие в договарянията за кабинет " с осведомителна цел ".

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР