Запазването на по-високите лихвени проценти в големите икономики вероятно ще

...
Запазването на по-високите лихвени проценти в големите икономики вероятно ще
Коментари Харесай

Икономисти понижават прогнозите си за 2024 г., защото централните банки отлагат намаляването на лихвите

Запазването на по-високите лихвени проценти в огромните стопански системи евентуално ще забави растежа през идната година, откакто до момента той надвиши упованията за 2023 година Според систематизираните прогнози на консултантската компания Consensus Economics през 2024 година растежът ще бъде 2.1% по отношение на 2.4%, който се чака през тази година, оповестява Financial Times.

Част от забавянето през идната година ще бъде резултат от " някои съществени аритметични резултати " - по-доброто произвеждане през тази година ще докара до изглаждане на растежа през идната, счита Саймън Макадам, старши световен икономист в Capital Economics. Въпреки това той добави, че икономистите също по този начин " в действителност са станали по-неблагосклонни към вероятностите през 2024 година ".

Предпазливостта се основава на убеждението, че трайно високото търсене ще задържи инфлацията по-висока за по-дълго време, принуждавайки централните банки, определящи лихвените проценти в развитите стопански системи, да поддържат високи разноски по заемите и през идната година.

Реклама
" Търсенето на услуги значително продължава да не понижава, пазарът на труда остава мощен, а заплатите не престават да се усилват ", споделя Нейтън Шийтс, основен икономист в американската банка Citi. " Част от предстоящата през тази година уязвимост се трансферира за 2024 година " В доста страни, в това число и в Съединени американски щати, " ще има криза, просто тя ще пристигна по-късно ", прибавя той.

Икономическото закъснение на Китай след възобновяване след пандемията също способства за скептицизма на икономистите за 2024 година Кристиан Келер, началник на отдела за стопански проучвания в Barclays, дефинира забавянето в страната като " структурно ". " Посоката за 2024 година напълно ясно сочи към по-нататъшно закъснение на международната стопанска система ", добави той.
Запазване на по-високите лихвени проценти
Допреди няколко месеца се очакваше Федералният запас да стартира да понижава лихвите през тази година. Силната американска стопанска система обаче значи, че съществува дребна възможност централната банка да усили разноските по заемите с още четвърт процентен пункт до целевия диапазон сред 5.5% и 5.75% през септември. Сега икономистите чакат първото понижение на лихвените проценти да се случи напролет на идната година.

Сегашната огромна възможност американската стопанска система да избегне криза през тази година " значи, че Фед ще задържи лихвите по-високи за по-дълго време, с цел да потисне изцяло инфлацията, което ще докара до по-бавен напредък през 2024 година ", споделя Марк Занди, основен икономист на Moody`s Analytics.
Реклама

Той добави, че европейската стопанска система, като се изключи Германия, също през тази година се показва " малко по-добре от предстоящото ", което значи, че Европейската централна банка и Английската централна банка (BoE) евентуално също ще запазят лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

ЕЦБ увеличи депозитната си рента от минус 0.5% през юни 2022 година до 3.75% и в този момент не се чака да стартира да я понижава от идната година. Очаква се BoE да усили разноските по заемите с още половин процентен пункт до 5.75% до края на годината и се счита, че няма възможност да стартира да ги понижава до втората половина на 2024 година

По-високите лихвени проценти в Съединени американски щати значат, че икономистите чакат растежът в Съединени американски щати да се забави до 0.6% през 2024 година по отношение на 1.9% през тази година. Обединеното кралство и еврозоната евентуално ще запазят бавния си ритъм и през двете години, до момента в който Китай ще се бори със структурни проблеми и спад в производството и износа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР