Западните страни, НАТО и Турция осъдиха насрочените референдуми в Донецка

...
Западните страни, НАТО и Турция осъдиха насрочените референдуми в Донецка
Коментари Харесай

Остра реакция в западния свят срещу референдумите в Донецка и Луганска област в Украйна

Западните страни, НАТО и Турция осъдиха плануваните референдуми в Донецка и Луганска област в Украйна, с които се чака тези региони, самопровъзгласили се за " републики ", както и областите към Запорожие и Херсон, да се причислят към Русия.

Фалшивите референдуми нямат легитимност и не трансформират природата на нападателната война на Русия против Украйна, написа по този мотив в Туитър генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Това е по-нататъшна ескалация във войната на съветския президент Владимир Путин, добави той.

Международната общественост би трябвало да осъди това крещящо нарушаване на интернационалното право и да ускори поддръжката си за Украйна, приканва Столтенберг.

Турция в никакъв случай няма да признае по този начин наречените " референдуми ", съобщи президентът Ердоган в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Френският президент чака да беседва с Путин през идващите дни. Макрон назова " цинизъм и провокация " организирането на " референдуми " в Донбас. Той добави, че Франция ще продължи да доставя оръжие на Украйна и че " референдумите " няма да имат никакви правни последствия, защото целият развой е " подигравка ".

" Референдумите " няма да повлияят на поддръжката на Съединени американски щати за Украйна, съобщи Пентагонът.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати изиска от Конгреса да узакони прехвърлянето в Украйна на замразени съветски активи - в отговор на оповестените " референдуми ". Замразените в Съединени американски щати съветски активи са на стойност най-малко 300 милиарда $, оповестява УНИАН.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи през днешния ден, че " фиктивните референдуми ", които Русия има намерение да провежда в няколко украински области, са " неприемливи ".

„ Много ясно е, че тези фиктивни референдуми са неприемливи и не подхождат на интернационалното право “, сподели канцлерът пред публицисти в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

„ Всичко това е единствено опит за империалистическа експанзия, която желаят да облекат в такава форма “, добави Шолц, като прикани Русия да изтегли войските си.

„ Референдумите на окупираните територии на Украйна нямат никаква стойност. Истината е, че резултатът се взема решение в Кремъл, а не с гласоподаване. А какъв глас ще дадат тези, които въобще ще вземат участие в референдума, в действителност няма никакво значение. И резултатът ще бъде подобен, какъвто го възнамеряват в Кремъл. “ – съобщи президентът на Полша Анджей Дуда.

Затова, съгласно Дуда, „ от демократична позиция въобще това е подигравка “. И ние по този начин го одобряваме. Надявам се, че в интернационалното пространство никой няма да придаде значение на това, тъй като законността на тези дейности и резултатите от тях е просто нулева, добави полският водач.

Едновременно с това Дуда увери, че в тази обстановка „ Полша няма да признае тези резултати за интернационално обзързващи по никакъв начин; Русия окупира тези територии. “

 

Подкрепяните от Москва сепаратисти в източния украински район Донбас и в Херсон обявиха, че от 23 до 27 септември ще проведат референдуми за присъединение към Русия.

Според публични лица и осведомителни организации гласуването ще се организира в самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) република, а също по този начин и в окупиран Херсон. Руският президент Владимир Путин призна двете републики в Донбас за самостоятелни малко преди да изпрати войски в Украйна през февруари.

Присъединяването им към Русия би представлявало сериозна ескалация на военните дейности в Украйна, заяви Агенция Франс Прес.
" Народният съвет реши да дефинира дните на референдума за 23-27 септември ", съобщи формалният представител на сепаратистите Денис Мирошниченко, представен от Луганския информативен портал.

Малко по-късно формалната осведомителна организация на Донецк разгласи, че на нейна територия референдумът ще се организира на същите дати.

В настрана изказване водачът на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин изиска от Путин да прегледа опцията районът да стане част от Русия " допустимо най-скоро ".
" Многострадалният народ на Донбас заслужава да бъде част от Великата страна, която постоянно е считал за своя Родина ", съобщи Пушилин в обществените мрежи.

Контролираната от Русия Херсонска област в Южна Украйна също ще организира референдум за присъединение към Русия от 23 до 27 септември, заяви назначеният от Москва началник на региона Владимир Салдо, осведоми БГНЕС.

" Сигурен съм, че влизането на Херсонска област в състава на Руската федерация ще обезпечи нашата територия и ще възвърне историческата правдивост ", написа Владимир Салдо в изказване в обществените мрежи.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР