Западните лидери предупредиха Русия да не прави опити за анексиране

...
Западните лидери предупредиха Русия да не прави опити за анексиране
Коментари Харесай

Западът предупреди Русия: Не правете опити за анексиране на украински територии

Западните водачи предизвестиха Русия да не прави опити за анексиране на украински територии и препотвърдиха поддръжката си за Киев, който близо седем месеца е изправен против съветската инвазия, съобщи Франс прес.

Лидерите организираха видеоконферентна среща на самодейността " Кримска платформа ", която сплотява главните страни, подкрепящи Украйна. Инициативата беше основана от Киев преди началото на войната на 24 февруари.

Френският президент Еманюел Макрон прикани да не се демонстрира " никаква уязвимост, никакъв дух на компромис " по отношение на Русия и за следващ път прикани Москва " да спре военните дейности, да изтегли войските си от цялата украинска територия и да избере дипломацията, с цел да се построи още веднъж мир ".

" Ние осъждаме дейностите на Русия и няма да признаем в никакъв случай каквито и да било опити за смяна на статута на някоя част от Украйна ", сподели немският канцлер Олаф Шолц. Той разкритикува непредизвиканата експанзия на Русия против Украйна и даде обещание глобите против Москва да продължат. Шолц уточни също, че на Киев ще бъде изпратена още военнотехническа помощ, в това число системи за противовъздушна защита.

След като проруската администрация в окупираните украински територии разгласи, че има желание да организира референдум за присъединение към Русия, по сходство на Кримския полуостров през 2014 година, немският канцлер твърдо съобщи, че " никакъв бутафорен референдум и други опити за смяна на статута на части от украинската територия няма да бъдат приети ".

Британският министър председател Борис Джонсън изрази опасения, че съветският президент Владимир Путин " желае да направи с цяла Украйна това, което направи с Крим ". Полуостровът беше анексиран през 2014 година от Москва след интервенция на нейните специфични елементи и осъществяване на референдум за присъединение, резултатите от който не се признават от Киев и Запада. " Не можем да позволим границите да се трансформират със силата на оръжието и в никакъв случай няма да признаем анексирането от Русия на украински територии ", добави още Джонсън.

Британският министър председател, както и канадският му сътрудник Джъстин Трюдо, дадоха обещание да продължат с поддръжката си за Киев и със глобите, наложени на Москва, до момента в който Русия не постави завършек на войната и не изтегли войските си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР