Западът, който е замразил 300 милиарда долара от руските резерви,

...
Западът, който е замразил 300 милиарда долара от руските резерви,
Коментари Харесай

„Последствията ще бъдат фатални“: до какво ще доведе конфискацията на активите на Русия

Западът, който е замразил 300 милиарда $ от съветските запаси, обмисля конфискацията им. Но във Вашингтон някои специалисти считат, че сходно решение ще подкопае доверието, а другите страни небрежно ще изтеглят активите си в американската валута. Страховете не са безпочвени - процесът към този момент е в ход. Експертите предизвестяват: не прекрачвайте границата.

Подготовка на правосъдни каузи

Говорим за високоликвидни задгранични активи: парично злато, специфични права на тираж (СПТ), аварийна позиция в МВФ, долари и евро.

„ След замразяването на запасите в техните валути от западните страни, Русия резервира задоволително средства в злато и юани “, сподели през април шефът на Централната банка Елвира Набиулина.

Москва към този момент приготвя правосъдни каузи, само че, както споделят юристите, възможностите за триумф са дребни. Все още никой не е съумял да го направи.

В Съединени американски щати и Англия работи прецедентното право и на процедура не е имало такива обстановки. Освен това в този момент всички присъди на западните управляващи са политически стимулирани. Русия не би трябвало да разчита на обективността и безпристрастността на Европейския трибунал или Международния съд на Организация на обединените нации.

Прибиране “ на непознатото

По-нататъшната орис на съветските запаси към момента не е ясна. За тях претендират от Киев и Западът наподобява е подготвен да пренебрегне всички интернационалните правила. Политиците от Европейски Съюз и Съединени американски щати обмислят по какъв начин да трансферират пари от Банката на Русия /Централната банка на РФ – б.пр./ в Украйна.

Според английския The Guardian консорциум от украински и интернационалните юристи създава групов иск против Москва, както и против тези, които поддържат специфичната интервенция в Украйна, с цел да конфискуват средства.

Според вестника Западът ще провежда „ всеобщо гражданско дело против съветската страна, както и против представители на частни военни компании и предприемачи, които поддържат военните дейности на Русия, с цел да получат финансова отплата за милионите украински жертви на войната. "

В неотдавнашно взаимно изказване финансовите министри на Естония, Латвия, Литва и Словакия приканиха Европейския съюз да „ откри метод да финансира възобновяване на градовете в Украйна със замразените активи на Руската централна банка “, с цел да привлекат Русия да „ дава отговор за своите дейности и поправи породените вреди “, написа The New York Times.

„ Конфискацията на съветски активи беше централната тематика на срещата на висшите стопански представители на страните от Г-7 и тази концепция беше подкрепена от Германия и Канада “, отбелязва NYT.

Загубата на доверие

В същото време, акцентира вестникът, Вашингтон се притеснява, че сходно решение ще тласне международните централни банки да „ избягат “ от $ и Съединени американски щати ще изгубят статута на благонадежден капиталов сътрудник.

„ Висши длъжностни лица в администрацията на Джо Байдън предизвестиха: изземването на тези средства няма да разреши на други страни да разчитат в допълнение на Съединените щати “, оповестява NYT.

Много страни ще се откажат да „ съхраняват запасите си в долари, тъй като при възможни бъдещи спорове, Съединени американски щати и техните съдружници ще конфискуват всичко “, сподели министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън.

Злато вместо $

И дедоларизацията към този момент е в ход. По данни на Международния валутен фонд (МВФ), към края на четвъртото тримесечие на 2020 година делът на съответните запаси в активите на централните банки се е съкратил до 59 %, което е безспорен най-малко за най-малко четвърт век.

Анализаторите показват, че конкуренцията с други валути, които Централните банки употребяват в интернационалните транзакции, се ускорява. Така делът на еврото набъбна до 21,2 %, на юана - до 2,3 %.

Банката на Русия внезапно понижи активите в долари още през 2018 година: от 46% на по-малко от 22%. Една пета от запасите бяха трансферирани в евро и юани.

Според отчета на Централната банка на РФ, към 1 януари златото в запасите съставлява 21,5% (предишната година беше 23,3), доларът - 10,9 (беше 21,2), паундът стерлинг - 6,2 (6,3), евро - 33,9 (29,2), юана - 17,1 (12,8), други валути - 10,4.

Китай също диверсифицира запасите си, за 20 години делът на доларите в тях е намалял с една четвърт до 56 %, а на златото се е утроил. Пекин държи повече от трилион $ в американски съкровищни облигации, само че последователно ги продава (Русия се отърва съвсем изцяло от тези скъпи книжа). Според Министерството на финансите на Съединени американски щати, през март китайците са продали съкровищни скъпи бумаги на стойност 15,2 милиарда. През април, по предварителни данни сумата е 10 пъти по-голяма.

Като цяло международните централни банки усилиха каузи на златото в активите до най-много за интервала от 1990 година насам. На склад има към 36 000 тона, преди 10 години беше с 15 % по-малко. Причината е същата: съмнение към главната аварийна валута. Златото се купува, с цел да отбрани финансовата система, защото благородният метал не крие кредитни опасности и няма заплаха от банкрут.

Световният ерес

Съединени американски щати от ден на ден употребяват $ като средство за стопански напън, само че това може да отслаби позицията на водещата международна мощ, написа икономистът Марк Фридрих в публикация за Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

По негово мнение, украинската рецесия разцепи света: Съединени американски щати и техните съдружници постановат наказания против Русия, до момента в който Китай, Индия и няколко други страни, в това число от Близкия изток, не са съгласни с това.

Много страни все по-рядко правят транзакции в долари, тъй като считат, че това е ненадеждно. В същото време Пекин, Делхи и Москва отдавна търгуват в национални валути.

„ Всички виждат: Съединените щати замразиха съветски активи благодарение на стопански оръжия. Но колкото по-често Вашингтон трансформира $ в меч, толкоз по-бързо този меч ще затъпее “, акцентира икономистът.

В резултат на това, заключава той, санкционният напън върху Русия може да срине цялата западна финансова система.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР