Замислих се: кои бяха онези неща, които не просто аз

...
Замислих се: кои бяха онези неща, които не просто аз
Коментари Харесай

Ето на какво се чудят най-много чужденците в България

Замислих се: кои бяха тези неща, които не просто аз не мога да схвана, макар че тук съм роден и отраснал, а и кои бяха нещата, които един чужденец в никакъв случай не би могъл да схване? Извадих си бележника в трамвая и започнах да изброявам. А ето и до къде стигнах:

Защо по дяволите ядем динята със сирене?

Това е въпрос, равностоен на това да питаш кое е първо – яйцето или кокошката. Динята със сирене в България е по-популярна композиция, в сравнение с дует Ритон, а вкусовата композиция е повече от изненадваща. Никога не знаеш дали харесваш любеница със сирене, просто тъй като в случай че кажеш не, родителите ти ще се разочароват от теб, само че в случай че кажеш да, доста от приятелите ти няма да излязат на вечеря с теб. Един чужденец, който идва тук, в доста от случаите го е боязън да опита сиренето ни. А комбинацията му с любеница може да работи като еднопосочен билет назад към родината му. Наистина в никакъв случай не знаеш.

Защо когато си поръчам пилешки хапки, пържола или каквото и да е месно в някое квартално заведение, то постоянно идва с домат и краставица?

Нека си признаем. Доматите и краставиците са голяма част от манталитета на всеки човек, прекарал живота си в България. Тръгвайки от шопската салата и стигайки до известните гарнитури във всяка механа, доматите и краставиците идват при теб без да бъдеш предизвестен и когато минимум ги очакваш. Защо да не го вършим, в действителност? В Италия като си поръчаш пица до момента в който чакаш ти носят гризини, а тук като отплата за търпението ти просто се сервират три резена краставица, един комат домат и едно клонче магданоз за хармония.

Кои са тези дами и за какво тичат по огън?

Независимо дали си ставал очевидец на нестинарството онлайн, или не, ти в действителност в никакъв случай не си сигурен какво аджеба претърпяват тези хора, с цел да могат да бъдат здрави в името на суеверието. Един чужденец в никакъв случай не би помислил, че нещо такова се прави за здраве. Той би го видял като демонски обред, който служи за извикване на тъмните сили долу, на земята. Всеки чужденец знае коя е Бъфи, килърката на вампири, само че обезпечено никой не знае коя е Ники, нестинарката. Да тичаш по огън за тях си е чиста полуда, а за нас – китка здравец, носеща триумфи и обич.

Кой е лекар Енчев и за какво е на всички места?

В днешно време има единствено един по-популярен билборд в София, друг от реклама на кренвирши, и това е билбордът с рекламата на лекар Енчев. Нека си го признаем – още откогато потегли да се появява (2009, мисля) лекар Енчев завладя всеки по-популярен ъгъл на софийска улица, а лицето му е по-разпознаваемо от това на Гери Никол, имайки поради шанса той да е правил нейното.

Какво по дяволите е Образцов дом?

Тръгвайки чак от село Крапец на северното ни Черноморие и стигайки чак до Драгалевци в полите на Витоша, всеки от нас е забелязал най-малко 10 пъти табелката Образцов дом, лепната на някоя врата, зад която се крие райска градина, осеяна с кирки, цървули, тичащи кокошки, най-малко един кг изгнило грозде и едно дете, което се къпе в леген, тъй като слънчевата баня е настояща. Табелката Образцов дом толкоз доста припомня на табелка на улица, изключително в случай че не приказваш български, че всеки чужденец би си помислил, че пътува по най-дългата улица в света и тя е не просто някъде, а в България. Улица „ Образцов дом “ прекосява реки, полета, села, градове, хранилища, и то единствено с цел да стигне до там – някоя от границите ни, където всичко завършва и такава табелка повече няма да видиш.

Защо ни се коства за обикновено да се возим в багажника на автомобил за доставка на хранителни артикули?

Маршрутките в България са известни както от квартал до квартал, по този начин и от град до село, от град до град. Да оцелееш в маршрутка 32 в пиков час е като да минеш през деветте кръга на Ада, само че на никое място да не участва нито Божествената Комедия, нито Данте Алигиери, с цел да ти я прочете. Возим се в багажника на кола за доставки на кисели млека, а по едно и също време с това за нас няма по-нормално нещо от това да сме задник до задник с някой, който одеве си е напазарувал за цялата седмица от пазара “Красно село” и се е запътил към Дианабад, с цел да се снабди с нов чифт паспортни фотоси в някое на ниска цена фото.

Източник: " Струма "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР