Замисълът на сегашната управляваща тройна не коалиция е да бетонира

...
Замисълът на сегашната управляваща тройна не коалиция е да бетонира
Коментари Харесай

Проф. Маринов: Имаше доста други неща, които трябваше да бъдат публично съобщени от служебното правителство, дори изпратени до прокуратурата

Замисълът на сегашната ръководеща тройна не коалиция е да бетонира във властта, посредством гаранция за ненаказуемост. Това сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " политологът проф. Александър Маринов. " И не инцидентно дейностите са ориентирани в две направления. Едната посока е скрито преодоляване на приемане на надзор над правосъдната система, въпреки и по нов, по-елегантен метод. И втората посока, това е унищожаване на опцията служебните държавни управления да управляват и да изнесат нескрито нередности, да не употребявам по-силна дума, осъществени от постоянните държавни управления. Това е напълно ясно, аз тук желая да кажа в дух на самооценка, в това число и персонална, аз съм считал, че служебните държавни управления би трябвало да бъдат доста по-категорични и безкомпромисни в изнасянето на действителната картина по отношение на работата на предходните служебни държавни управления. Имаше възражения, аз ги разбирам, че по този метод служебното държавно управление би се намесило в изборите и така нататък ", уточни проф. Маринов.

Той продължава да е безусловно уверен, че с цел да гласоподават рационално хората на изборите те би трябвало да имат осведомен избор, т.е. те би трябвало да знаят какво се е случило. Според него, служебното държавно управление на Гълъб Донев е било прекомерно толерантно, прекомерно сдържано.

" Иначе, убеждавам ви, че имаше много други неща, които най-малкото би трябвало да бъдат обществено обявени, не споделям изпратени в прокуратурата. С прокуратурата доста се злоупотребява, като бюро “Жалби ". Но тук е по-важно обществена оценка и то с обстоятелства, доказателства, документи, и така нататък Ако постоянното държавно управление има доказателства, дано да ги извади. И тогава да бъде водена полемиката въз основа на обстоятелства, данни, документи и така нататък ", добави проф. Маринов.

По думите му,  полемиката може да тръгне в посока, в която да се стигне до спор сред доказателства, обстоятелства, документи, това е доста евентуално да се случи. Тогава ще би трябвало да се обясни, да вземем за пример, когато се приказва за дейности в областта на енергетиката, какво е предписание служебното държавно управление, ще би трябвало да се покаже или да се напомни какво е било ситуацията към 2 август м.г., когато беше назначено това служебно държавно управление. Какво е било действителното положение на интерконектора, какво е било ситуацията с доставките на газ, каква е била ролята на медиаторите в тези доставки, кой се е занимавал с тях. 

" Има неща, които могат да се потвърдят, и които неизбежно ще се дискутират, в случай че нещата тръгнат в тази посока. Но сега, аз считам, че колкото и да имаме разлики и спорове със служебното държавно управление, ние, пък и най-много обществото, би трябвало да се концентрира върху осъществяването  на признатата стратегия на държавното управление. Трябва да се гледа напред. Аз бих обърнал внимание на слушателите на едно значително събитие. Тези, които са си създали труда да се срещнат с държавната стратегия, са забелязали, че тя има една извънредно обемиста част, обвързвана със законотворчество, т.е. неща, проектозакони, които държавното управление би трябвало да създаде и да внесе в Народното събрание. Става дума за доста напрегнати периоди в идващите няколко месеца ", сподели политологът.

По думите му, това болшинство, което избра държавното управление, би трябвало да поеме явен политически ангажимент като одобри в Народното събрание посредством гласоподаване държавната стратегия и по този метод подсигурява недвусмислено, с формален акт на Народното събрание, че тази стратегия ще бъде обезпечена от позиция на дейностите на Народното събрание. И тогава, ние ще можем да следим освен какво е написало и внесло в Народното събрание държавното управление, а какво е свършило и респективно да знаем кой какви отговорности ще понесе.

Според проф. Маринов цялата тази държавна стратегия, добре написана, е единствено една пушилка, която има за цел да печели време и да прикрива вършенето на други неща.

" Това, че беше импортиран и признат от Народното събрание бюджета е доста добре, остават обаче опасенията дали ще бъде изпълнен по този начин, както е написан. Тепърва ще има разбор, ще има полемика по отношение на дали това са същинските цели. Засега няма резултати, хайде да кажем, рано е да ги съдим. Но в доста скоро време, съгласно записаното в самата държавна стратегия, ще би трябвало да бъдат регистрирани към този момент действителни резултати. Иначе, несъмнено, може да сме очевидци на познатите хватки за изплъзване, измъкване, само че аз се колебая, че това ще свърши работа, изключително поради на извънредно неординерния темперамент на ръководещата тройна не коалиция ", уточни политологът.

" Аз считам, че войната сред президент - министър председател - управление на мандатоносителите още не е почнала, това са някакви подготвителни дейности. Войната ще стартира, когато стартира работата по тези конституционни и други законови промени, които имат за цел всъщност да обезсилят президентската институция и не инцидентно някои конституционалисти считат, че това, в това число и смяната института на служебното държавно управление, е смяна в държавната уредба, която не може да бъде осъществена от нормално Народно заседание. Много е допустимо да има тази война, в този момент има престрелки. Но моето мнение е, че в случай че ръководещата тройна не коалиция разчита на това да нападна президента през служебните държавни управления, и през други основни детайли на неговата политика, това е доста несъответстващо състояние и ще ви кажа за какво. През миналите седмици излязоха две, малко по-рано на едно, три социологически проучвания на задоволително известни организации, които демонстрираха, че голямото болшинство от българското общество, в някои връзки, поддържа позициите на президента, в това число активността на служебните държавни управления през последната година. Вероятно това е доста неприятно, дразнещо, аз съм податлив да се слага на мястото на ръководещата не коалиция, когато рейтинга на едно започващо ново, постоянно държавно управление е 2,5 пъти по-нисък от оценката за работата на служебните държавни управления на господин Донев.Тук доста скоро ще проличи къде свършват оправданията и къде стартира неспособността на постоянното държавно управление да реализира резултати. Надявам се да е способно, аз не желая да се повеждам от правилото колкото по-зле, по-добре ", сподели още проф. Александър Маринов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР