След като вчера Земята бе ударена от силна геомагнитна буря

...
След като вчера Земята бе ударена от силна геомагнитна буря
Коментари Харесай

Малко известни факти за слънчевия вятър, магнитните бури и полярните сияния: Какво точно представляват

След като през вчерашния ден Земята бе ударена от мощна геомагнитна стихия и бяхме очевидци на красиво зарево в нощното небе в разнообразни точки от света и страната, ви представяме малко повече информация за това какво тъкмо съставляват тези аномалии.

Какво съставлява слънчевият вятър?


Слънчевият вятър е външен поток от заредени йонизирани частици, т.е. плазма, която се изхвърля и разпръсква от горните пластове на звездната атмосфера. Ако не е от Слънцето, а от друга звезда, той е именуван звезден вятър. Слънчевите изригвания от вятър се състоят основно от електрони и протони, способни да преодолеят звездното гравитационно поле и са в положение да наберат висока сила посредством развой, който е неразбираем за откривателите. Магнитните бури и полярните сияния са непосредствено свързани със слънчевия вятър, както и доста други феномени. Посоката на кометните опашки също зависи от слънчевия вятър – те са постоянно в противоположна посока на тази напразно. Формирането на далечни звезди е повлияно от слънчевия вятър, тъй като междузвездният газ и прахуляк оказват въздействие, написа " магнитнибури.com ". Скоростта на слънчевия вятър зависи от другите райони на Слънцето. По принцип, в посока на Земята тя е към 400 км/ч, само че се усилва при образували се дупки в короната. Внезапните промени оказват въздействие върху формата на земната магнитосфера и основават геомагнитни стихии.

 

Как въздейства слънчевият вятър на планетите?

Слънчевият вятър най-вече визира Меркурий. Атмосферата на тази планета е изчезнала точно поради вятъра и поради дребното ѝ гравитационно поле. Сега Меркурий е потънал в радиационна баня. Част от атмосферата на Марс също е потърпевша поради слънчевия вятър, макар че тази планета е по-голяма и по-далечна от Меркурий. Вятърът влияе и на атмосферата на Венера по този начин, че от нея се отделя кометоподобна опашка, която доближава до земната орбита. Облаците на тази планета са подложени на ерозия поради слънчевия вятър. А нашата планета е предпазена от вятъра със личното си магнитно поле, което отразява заредените частици. Но в случай че вятърът е задоволително мощен, той ще има проявления на Земята. Тогава се провокира изменение на силовите линии на земното магнитно поле, а това води до полярни сияния и магнитни стихии.

Какво съставлява магнитната стихия?

Това е краткотрайно разстройване в земната магнитосфера. Заредените слънчеви частици с висока сила навлизат в нея. Тези частици попадат на Земята когато Слънцето има коронални изхвърляния на маса или поток от бърз безоблачен вятър, който идва от коронални дупки. При първия вид слънчевата интензивност е по-голяма, а при втория тя е сведена до най-малко. Геомагнитните стихии индуцират токове в електропроводите и водят до разстройването на радиовълните. Те пречат на сигналите на радиотелевизионните кули, както и на мобилните връзки, на системите за сигурност и защита, на другите навигационни устройства, на спътниците в надземната орбита. Магнитната стихия пречи доста на хората, които имат болести и влошено здравословно положение.

Какво съставлява полярното зарево?

Полярното зарево е известно на всички хора събитие, което може да се следи в регионите към полюсите на нашата планета. То се образува когато заредени частици на Слънцето с огромно количество сила навлязат в магнитната обвивка на Земята. Най-силното магнитно поле е точно към полюсите, по тази причина частиците се събират там. При конфликта на атомите и молекулите в атмосферата ни се стига до прояви на светлина, които се назовават фотони, а ние им споделяме полярни сияния. Полярното зарево в северното и в южното полукълбо на планетата ни е едно и също, тъй като това са огледални облици на едно и също събитие. Но не всичко по отношение на полярното зарево е ясно. Учените не знаят за какво то се появява най-често в доста студените нощи. Не може да се предскаже с акуратност по кое време ще се появи или изчезне, макар всички проучвания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР