Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова внесе

...
Заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова внесе
Коментари Харесай

БСП пита Фандъкова за нарушения на ЗОП и злоупотреби в общинско дружество

Заместник-председателят на Столичния общински съвет от Българска социалистическа партия Милка Христова внесе публично запитване към кметът Йорданка Фандъкова, обвързвано с констатациите от инспекцията на " Чистота Искър " ЕООД .
Христова напомня, че Столична община е упълномощила директно, без Закон за обществените поръчки, на " Чистота Искър " ЕООД дейностите по сметопочистване на регионите " Люлин ", " Красна поляна " и " Красно село ", както и зимното разчистване на Природен парк " Витоша ", територията на регион " Панчарево " и регион " Витоша " на стойност към 12 млн. лева
Тя акцентира, че се е наложила наклонността към прогресивно утежняване на икономическите резултати от активността на сдружението в последните години. По думите ѝ данните демонстрират, че от 2,7 млн. лева през 2014 година, облагата за 2018-а е намаляла до едвам 18 000 лева
Христова отбелязва, че от тази сума сдружението изразходва към 11,3 млн. лева - 94% за " външни услуги " под формата на контракти за наем на техника, които всъщност съставляват контракти за реализиране на дейностите от подизпълнител. Тя акцентира, че по този метод жестоко се заобикаля и се нарушава Закон за обществените поръчки.
Във връзка с инспекциите, реализирани от " Вътрешен надзор " на Столична община във връзка сигнал за нарушавания от управлението на компанията, зам.-председателят на СОС пита Фандъкова дали е направен отчетът от инспекцията, дали ще бъде показан на общинските съветници и по кое време.
Тя упорства столични кмет да даде уточнения дали при инспекцията са открити нарушавания за подписване на контракти с подизпълнители без правно съображение, дали има назначения в сдружението на родственици на лица от ръководещия личен състав, както и дали има нарушавания при закупуване на материали без конкурс.
Зам-председателят на СОС желае да бъде показана информация и има ли открити злоупотреби от страна на шефа на сдружението и други длъжностни лица.
Христова пита при инспекцията открити ли са нарушавания надлежно:
- на Закон за обществените поръчки посредством подписване всъщност на контракти с подизпълнители, без правно съображение и конкурс, под формата на наем на техника;
- посредством назначения в сдружението на родственици на лица от ръководещия персонал;
- закупуване на материали, в това число геотекстилни материали без конкурс и на каква стойност;
- спорове на ползи и какви;
- подписване на цивилен контракти в нарушаване на закона и за какви дейности;
- злоупотреби от страна на шефа на сдружението и други длъжностни лица;
- погрешно водено счетоводство на сдружението и манипулирани данни.
От Столична община оповестяват за " Дарик ", че изпълнителният шеф на столичното общинско сдружение " Чистота Искър " Юлиян Методиев е отхвърлен от служба, защото при инспекцията са открито пропуски в ръководството на компанията.
Припомняме, че преди повече от 10 години компаниите на Румен Гайтански - Вълка бяха монополисти в събирането на боклука в столицата, а акцията на Бойко Борисов за кмет на столицата беше построена значително върху заканите да приключи договорите му.
Това стана публично към година и нещо откакто Борисов стана кмет, макар че неведнъж в този интервал имаше рецесия със събирането на боклука.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР