Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис отново попари надеждите на

...
Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис отново попари надеждите на
Коментари Харесай

Домбровскис: България няма шанс за еврозоната

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис още веднъж попари очакванията на България, че въпреки всичко може да се причисли към еврозоната по някое време следващата година. Индикативната дата 1 януари 2024 година е изпусната, само че финансовият министър Росица Желева няколко пъти съобщи, че е допустимо приемането на еврото да се случи в границите на идната година, в случай че се изпълнят техническите критерии и се одобряват нужните закони.
 Домбровскис сподели пред Нова телевизия, че Европейската комисия ще е подготвена с конвергентния отчет за България напролет на 2024 година Той разгласи прекомерно високата инфлация като главен проблем по пътя на страната към еврозоната и прикани управляващите да работят интензивно в тази посока, в случай че желае да успее за 1 януари 2025 година
Високата инфлация надали ще бъде укротена скоро, в случай че политическият безпорядък в страната и властта на служебните кабинети продължи. Затова и януари 2024 година отпадна като вид. Така се появява друга индикативна дата - 1 януари 2025 година Но по тази причина е необходим постоянен кабинет с дълъг политически хор5изонт, който да набележи ефикасни ограничения против повишаването на живота, тъй като инфлацията ще се наблюдава за 12 месеца обратно. 
" Бих споделил, че не е доста евентуално да покриете този аршин по-рано, тъй че да въведете еврото преди 2025 година Има и още нещо -  обичайно страните се причисляват към еврозоната на 1 януари. Правилата не изключват друга дата, само че от чисто практична позиция присъединението при започване на годината е по-удобно ", изясни Домбровскис. 
По данни на Националния статистически институт средногодишната инфлация в България за интервала от 12 месеца обратно, измерена съгласно методологията на Евростат, е 14%. И вместо да понижава, тя се усилва с всеки минал месец. Годишната, която съпоставя съответните месеци на двете години, леко понижава, само че прекомерно бавно- от пиковите 15,6% през септември до 13,7% през февруари.
За съпоставяне, трите страни с най-ниска инфлация в Еврозоната, които са значими за България съгласно Маастрихтските критерии - Люксембург, Белгия и Испания, през февруари регистрират годишна инфлация от надлежно 4,8, 5,4 и 6%. 
За да влезе в чакалнята на еврозоната България би трябвало да поддържа по-ниски нива от междинното за трите страни. Служебната власт обаче най-безславно се проваля в преодоляването на инфлацията.
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР