Заместник-председателят на БСП и народен представител от левицата Ирена Анастасова

...
Заместник-председателят на БСП и народен представител от левицата Ирена Анастасова
Коментари Харесай

Ирена Анастасова проведе приемна в Монтана

Заместник-председателят на Българска социалистическа партия и депутат от левицата Ирена Анастасова организира приемна в Монтана. По-рано през януари тя се срещна с хората в общините Вършец, Чипровци и Георги Дамяново.

“Ние сме общественият дирек в държавното управление и най-много по това хората ще съдят за нас. Един от най-силните изразители на този обществен вектор е политиката по приходите. В разследване на рецесиите, бедността и неравенствата се усилват. Нашата грижа са слабите, уязвимите и бедните. Правителството предприе ограничения за обезщетения, само че те не са задоволителни. Инфлацията, внезапният скок изяждат приходите. Затова, ние сме изключително удовлетворени от постигнатото в бюджета за обществената сфера – 20 млрд лв., което е повече от 30% нарастване спрямо 2021г. Благодарение на напъните на министрите на Българска социалистическа партия и,разбира се, с помощта на министъра на финансите, който одобри нашите оферти. Това не са просто цифри. Зад числата стоят съществени политики на партията ни.

- Мечтаните от нас безвъзмездни детски градини за всички деца, което предлагахме с всеки бюджет в 44 Народно събрание, са факт от 01.04.2022 година,

- с 10% се усилват парите за издръжката на детски градини и учебни заведения, с които ще се платят увеличените разноски за електро и топлоенергия, горива и вода.

- Децата в предучилищните групи и учениците от 1 до 4 клас ще продължат за получават безвъзмездни закуски, само че с повишен бюджет за това, с цел да бъде храната по-качествена.

- 6,5 мнл. лева са заложени за превоз на учениците от средищни учебни заведения и професионални гимназии в прилежащи обитаеми места. Ще се закупят и нови учебни рейсове, с цел да не остане и едно дете без опция да има достъп до обучение.

- Със 100 млн. лева ще се финансира нова стратегия за извънкласни действия в учебно заведение. И тази година учениците ще почиват гратис на море, а бюджетът се усилва и за тази мярка.

- С 15 млн. лева се финансират физкултурни салони, спортни площадки в учебно заведение, в името на здравето на децата.

- Отново се покачват заплатите на учителите

- продължава дуалното образование, само че финансирано с нови 6,5 млн. лева в допълнение.

- Разходите за обучение от 5,6 млрд през 2021 – стават 6,4 млрд през 2022

Искам да кажа няколко думи за демографската политика – проблем, изключително настоящ за област Монтана. Демографията е и политика по приходите. Ето за какво усилваме минималната заплата на 710 лева, както и майчинството през втората година.

След последното броене стана ясно, че популацията на региона е намаляло с над 34 000 души и от 148 098 души (преброяване 2011) в този момент е 114 – 115 000 индивида. И това - За 10 години Това е голям срив, дружно с Видин и Добрич. Проблемите на района са идея на Българска социалистическа партия от дълго време. Предприехме доста начинания, една от които беше настояването за основаване на фонд „ Северозапад” за поддръжка в развиването на нашия край. Надяваме се с актуализацията на бюджета през юни да стартира работата по записаното в съдружното съглашение – основаване на районни стратегии в поддръжка на изоставащите райони. И не просто се надяваме –лично аз ще работя интензивно това да се случи.

В тази връзка – удовлетворени сме от 30% растеж във финансирането на общините в новия бюджет, тъй като нашето схващане е, че локалната власт е главната власт в страната.

2. По някои проблеми, които обобщих от извършените от мен досега приемни в Монтана, Вършец, Чипровци и Георги Дамяново:

- Липса на превоз – в доста села, само че и от Вършец до Монтана например;

- Цена и качеството на питейната вода – да вземем за пример в община Георги Дамяново

- Качество на доставката на електрическа енергия – навсякъде в селата

- Опитите на някои общински препоръки да отдават и продават общинска благосъстоятелност в ущърб на публичния интерес, какъвто е казусът с част от поликлиниката във Вършец да вземем за пример

Смятам, че увеличените бюджетни средства за общините ще оказват помощ за решение на казуса с превоза. Моя е грижата да отнеса този въпрос до регионалната администрация и да желая подпомагане, съгласно компетентностите, а те имат такива, тъй като регионалният шеф утвърждава транспортната скица.

И трети акцент

3. Състоянието на язовир Огоста

Знаете, че госпожа Нинова, като министър на стопанската система и промишлеността показа пред Народното събрание информация за положението на язовирите в страната. Няма да дублирам главните заключения. Знаете, че преведените през 2018 година 500 млн. лв. на Държавна консолидационна компания (ДКК) за ремонт на част от язовирите в страната са раздадени предплатено. С тях е трябвало да се направи ремонт или реорганизация на 267 водоема, само че единствено при 11 дейностите са завършили. Оказва се обаче, че единствено един от тези язовири е легализиран, а останалите Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) не ги е приела, като е открила, че те са нелегално ремонтирани. Язовир Огоста също е бил очакван за ремонт през 2021 година, само че това не е направено. Знаете, че през 2020 година Комисията по петициите в Екологичен потенциал също прегледа този проблем и изиска мнение от българските управляващи тогава, само че казусът до през днешния ден не е решен. В петък министър-председателят Петков съобщи в Народното събрание: „ Водният откос на язовира е нередовен. Стената не е бетонна, а е насипна. В този миг стената не заплашва хора, само че нямаме право още един сезон да чакаме да продължава просмукването на вода в стената.” Това съобщи пред медиите в Монтана зам.-председателят на Българска социалистическа партия и секретар на парламентарната група на левицата Ирена Анастасова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР