Заместник - министърът на земеделието Янко Иванов обясни в студиото

...
Заместник - министърът на земеделието Янко Иванов обясни в студиото
Коментари Харесай

Янко Иванов: Ако не редуцираме популацията на диви свине, сме обречени

Заместник - министърът на земеделието Янко Иванов изясни в студиото на Сутрешния блок, че една от ограниченията с цел да се спре разпространяването на болестта - африканска чума по свинете е стартирането на ловния сезон и отстрела на диви прасета. Въведена е корекция в тактиката, съгласно която ловците ще могат да употребяват и кучета, това ще е позволено, обаче единствено за регионите, в които досега не е открита болест.

Иванов съобщи,че след срещата през вчерашния ден на министър Танева с кметовете от пазарджишко, са стигнали до съвместен компромис. Кметовете се съгласиха да спомагат за осъществяване на ограниченията, само че желаеха пролонгация от една седмица, тъй като не могат да се провеждат за подобен къс период да унищожат прасетата в персоналните стопанства.

По смисъла на закона на отплата подлежат тези, които са публично регистрирани. Но се търси метод да се подкрепят финансово стопаните, да се подтикват, по тази причина че спомагат за осъществяване на ограниченията.

Експертите от Европейска комисия, които бяха у нас, също са изразили мнение, че би трябвало да се помогне на стопаните, с цел да имаме тяхното подпомагане.

Има неща, в които не успяхме или не успяхме в степен, които ни се искаше, сподели още зам. - министърът на земеделието.

По думите му има три вида животни, избрани като рискови - диви прасета, индустриални прасета и персонални стопанства. Трябваше още преди две години във връзка с дивите прасета, да реализираме редукция, сподели Иванов.
Янко Иванов: В момента, в който се пусне ловният сезон - ловците би трябвало да стрелят колкото патрони имат и колкото могат. Този път би трябвало да реализираме сериозна редукция на популацията на дивите прасета, другояче сме обречени на крах. Това, което не успяхме първият път е първото нещо.
По думите му в сивинефермите са били вложени доста пари в ограничения за биосигурност. Това включва и човешкият фактор, който би трябвало да съблюдава самите ограничения. Там наподобява се пропука някъде системата. Сега вършим разбор, с цел да забележим какво се случва, разпознали сме някои и поправяме ограниченията, сподели Иванов.

Третата група - прасетата от персоналните стопанства са най-уязвимата група. Тези, които имат свине са ловци, гъбари, билкари, дървосекачи - те вървят в гората и могат да пренесат болестта и към домашните свине, и назад. Това което можем да създадем, е да разделим тези три групи, с цел да няма пинг-понг резултат сред тях, сподели Иванов.

Кметовете към този момент излязоха с обща декларация против умъртвяването на прасетата.

Вижте във видеото диалог с кмета на пазарджишкото село Остеполци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР