Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов и негови колеги се

...
Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов и негови колеги се
Коментари Харесай

Зам.-министър Чамбов и лесовъди от България се запознаха с практиките за устойчиво стопанисване на горите в Германия

Заместник-министърът на земеделието инж. Валентин Чамбов и негови сътрудници се срещнаха с практиките за  стабилно и природосъобразно стопанисване на горите по време на посещаване в Германия.

От българска страна участваха още инж. Филип Ковашки, и.д. изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по горите, специалисти от Министерство на земеделието, Агенцията и държавните предприятия.

По време на извършено теренно посещаване доктор инж. Мартин Борисов, водещ български лесовъд и някогашен учител в Лесотехническия университет – София със забележителен интернационален опит, показа информация за горите и горското стопанство на Германия, в частност провинция Бавария, свързани с ръководството, контрола, типовете благосъстоятелност, ресурс, приръст, прилагане, финансиране на осъществяваните действия в горите и други специфики на немското лесовъдство. Посочено бе, че една от главните цели на сътрудниците лесовъди в Бавария е обвързвана с възобновяване на присъщите за района широколистни гори.

Участници в събитието имаха опцията да видят образно използването на Саарландския способ в иглолистни гори в насаждения от смърч, дугласка ела и лиственица, в региона на гр. Мюнхен. При този способ в младите гори се поставят специфични грижи за подбрани дървета, наречени „ дървета на бъдещето “, които имат извънредно качествена дървесина – гладки стволове, с огромен диаметър и равномерни годишни кръгове. При този метод на развъждане се употребява резистентен метод за рандеман на висококачествена дървесина, като се опазват местообитанията на редките скотски и растителни типове и се резервира естественото биоразнообразие.

Целта е методът да откри своето бъдещо приложение при развъждането на висококачествени иглолистни дървета и в България. За първи път той е прибавен във Франция и Германия. В момента се практикува сполучливо в областите Елзас и Лотарингия във Франция, в провинция Саарланд и в този момент в Бавария, Германия. У нас такава практиката се употребява от 2010 година в широколистни гори в региона на Природен парк „ Странджа “.

Българските лесовъди посетиха и международното горско ревю „ Интерфорст 2022 година “ в Мюнхен, в което се срещнаха и с показаните новаторски практики и технологии в стопанисването на немските гори.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР