Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова участва в Международна конференция

...
Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова участва в Международна конференция
Коментари Харесай

Ивелина Дундакова: Трябва да преминем от управление на бедствия към управление на риска от бедствия ​

Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова взе участие в Международна конференция на тематика „ Последствията за сигурността от изменението на климата: Необходимост от нови политики и принадлежности за оправянето с тях “, проведена от Софийски конгрес за сигурност .

В изявлението си заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова уточни, че България към този момент изпитва последствията от изменението на климата съществуването на рискови метеорологични условия, продължителни и тежки суши, наводнения и стихии .

„ В Министерство на вътрешните работи отчитаме въздействието, което този проблем има както върху нашата национална сигурност и сигурността на жители, по този начин и върху нашата групова световна сигурност. За да се оправим с тези провокации, би трябвало да действаме незабавно и дейно, като възприемем изчерпателен и интегриран метод, който комбинира ограничения за намаляване, адаптиране и резистентност “ , съобщи заместник-министър Дундакова.

По думите й Министерството на вътрешните работи се ангажира да играе значима роля в този развой , като създава и ползва политики и принадлежности, ориентирани към последствията за сигурността от изменението на климата. Дундакова изрази безапелационната позиция, че:

„ Трябва да преминем от ръководство на бедствия към ръководство на риска от бедствия и потенциал за гражданска отбрана, да укрепим нашите системи за ранно предизвестие, да подобрим нашите механизми за реагиране при изключителни обстановки и възобновяване, да увеличим нашето съдействие и съгласуваност с други национални и интернационалните участници “.

В този смисъл тя уточни още, че Министерство на вътрешните работи работи интензивно за възстановяване на опциите си за предизвестие , защото те са основен фактор за бързата реакция на популацията преди и при пораждане на злополучие, и оказва помощ за понижаване на жертвите .

Заместник – министър Дундакова даде образец със системата BG ALERT , която публично ще проработи от началото на 2024 година В допълнение тя заяви, че Дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ сега е ангажирана с план за образование на 90 000 души (70 000 от които деца) за повишение на осведомеността и образуване на вярно държание при наводнения .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР