Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова участва в церемонията по

...
Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова участва в церемонията по
Коментари Харесай

Първи по рода си бюст-паметник на Нелсън Мандела бе открит в България

Заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова взе участие в церемонията по откриването на първия бюст-паметник на Нелсън Мандела в България.

Върху монумента се чете фамозната фраза на първия демократично определен държавен глава на Южна Африка: „ Винаги наподобява невероятно, до момента в който не го направиш “. Паметникът в чест на Мандела, подложен пред постройката на „ Полиграфия офис център “ в София, бе публично открит от посланика на Република Южна Африка в България Табо Тахе в наличието на кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

Събитието се организира по самодейност на посолството на Република Южна Африка и е част от поредицата от прояви във връзка 30-годишнината от установяването на дипломатически връзки сред двете страни.

„ С делото и живота си Нелсън Мандела се е трансформирал в знак на битката за правата на индивида и битката за независимост “, съобщи в словото си заместник-министър Петрова. Тя акцентира, че с откриването на бюст-паметника ние се грижим за опазване на делото и задачата на Мандела и оставяме образец за бъдещите генерации. Велислава Петрова уточни още, че другарските връзки сред нашите нации, датиращи още преди установяването на дипломатическите връзки през 1992 година, без значение от дистанцията, с всяка минала година се уголемяват и обогатяват. Тя изрази увереност, че двустранното секторно съдействие ще продължи да се разраства.

„ Емблематичните фигури и визионери на демократична Южна Африка и самостоятелна България – Нелсън Мандела и Васил Левски, по силата на извънредно съвпадане, споделят обща рождена дата – 18 юли. Това съвпадане алегорично свързва нашите две страни в стремежа им към разцвет “, сподели от своя страна посланикът на РЮА в България Табо Тахе.

На церемонията участваха още представители на дипломатическия корпус, на бизнеса, общественици и публицисти.

Паметникът е взаимно дело на български и южноафрикански скулптори – Илия Бояров и Зелда Страут.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР