Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев е поканил на среща

...
Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев е поканил на среща
Коментари Харесай

МВнР кани на среща посланика на Турция заради инцидента край Елхово

Заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев е поканил на среща посланика на Република Турция в София, по време на която " ние ще потърсим подпомагане от турската страна по случая ".

Това разгласи пред публицисти служебният министър на външните работи Николай Милков, разяснявайки случая с убития български служител на реда на българо-турската граница.

„ Ще изразим безпокойствие от това, което се случва от двете страни на границата. Ако би трябвало, ще предложим подпомагане за общи дейности по изясняване на случилото се “, сподели още Милков. 



Прокуратурата приготвя молба за правна помощ до Турция за провеждането на неотложни дейности на турска територия. Това сподели пред Българска телеграфна агенция представителят на основния прокурор Сийка Милева.

По досъдебното произвеждане се организират разпити на очевидци, разпитан е и служителят от Военна полиция, работил в екип със починалия служител на реда в трагичната нощ, уточни тя.

Досъдебното произвеждане е формирано с първото деяние по следствието – оглед на местопрестъпление, за ликвидиране на полицейски орган при осъществяване на служебните му отговорности. Разследването се води под управлението на окръжната прокуратура в Ямбол и ще бъде предоставено на екип от следователи от града, сподели представителят на основния прокурор.

Заради нестихващия мигрантски напън за последните два месеца това е трети умрял чиновник на Министерство на вътрешните работи и, когато приказваме за растеж на престъпността, визираме тъкмо тези случаи. Това, което обаче не се случва, е единният и безапелационен отговор на самата страна. Няма го. И това поражда оправданите страхове на хората, ускорява чувството за неустановеност и липса на страна, разяснява Милева.

Според нея преди всичко е нужна по-добра законова база, в това число за по-тежки наказания против незаконната миграция.

Нужно е да се обезпечат органите на реда, които са там на границата, с цел да се подсигуряват техните живот и здраве. Това се пробва да прави и българската прокуратурата, само че, с цел да го реализираме, е належащо съдействието и на останалите институции, добави тя.

Какво още би трябвало да се случи, с цел да разберем това - нарушителите са оповестили война на страната и отговорност на всички нас, като представители на институциите, е да отвърнем с цялата суровост на закона, разяснява Милева. 

Днес на огромния християнски празник, отдаден на Св. Архангел Михаил, българските служители на реда означават професионалния си празник. Този празник бе засенчен от гибелта на техен сътрудник. Млад български граничен служител на реда, който с цената на своя живот е защитавал българската граница, уточни представителят на основния прокурор.

Милева е в Букурещ, където се открива Третият конгрес на Балканските основния прокурори.

Тук сме с сътрудниците си от всички балкански страни, в това число на място са и турските ни сътрудници, с които поддържаме непрекъснат неофициален контакт за експедитивност на дейностите, които би трябвало да се правят на територията на Турция по отношение на този случай. Темата за противодействието на незаконната миграция още веднъж ще е във фокуса на вниманието по време на форума, както е било и преди. Различното в този момент е, че в действителност натискът и експанзията на нарушителите доближи неприемливи равнища, сподели още Сийка Милева.

В региона на границата, където беше погубен граничен служител на реда, към този момент има доведена жандармерия и имаме увещание от Турция, че тези хора ще бъдат открити, сподели пред медиите в Елхово служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и добави, че България ще стартира да употребява различен вид оръжие за защита на границата.

Оръжие ще се употребява, както от граничните чиновници, по този начин и от военнослужещите, безапелационен беше Демерджиев. „ Служителите по защитата на границата ще бъдат снабдени с доста по-мощни оръжия, които ще се употребяват при всяко подозрение, че е заплашен животът и здравето на наш граничен служител на реда. Това значи пукотевица. Преди месец бях още веднъж в Елхово и дадох ясни и недвусмислени инструкции на нашите чиновници да употребяват оръжие “, сподели вътрешният министър.

Министърът разяснява изявленията на специалисти, съгласно които граничните служители на реда не са задоволително добре оборудвани.

Демерджиев уточни, че в съответната обстановка, даже и граничният служител на реда да е имал бронежилетка, тя не би могла да отбрани, защото е прострелян в главата от засада.

По думите му през последните месеци е усъвършенствано положението на преградното оборудване и на техническото съоръжение на граничните патрули. „ Милиони бяха вложени да се обезпечи границата механически. Има още какво да се прави, работим по проект “, сподели министър Демерджиев.

Тези момчета всеки ден стопират невиждания бежански напън. Случаят от нощес е изключителна експанзия, уточни Демерджиев и съобщи, че ще желае от турската страна да подходи интензивно. Поисках същото от Европол и Европейската комисия, сподели министърът. Той уточни, че казусът от нощес е първи, при който се стреля по сходен метод. Предвидено е да се усили щатът на „ Гранична полиция “. 

По думите му по преградното оборудване има голям брой пробойни. Граничните служители на реда всеки ден се постанова да попълнят дупки в оградата. „ Оттук нататък ние ще отговорим с нужната мощ на тази експанзия. Ще бъдем безусловно безкомпромисни към всеки, който основава заплаха за живота и здравето на чиновниците по защитата на границата “, сподели още той.

Вътрешният министър добави, че е изискал подпомагане от турския си сътрудник за разтрошаване на каналджийските мрежи. " Докато каналджийските мрежи не бъдат разрушени на цяло, всеки ден наши чиновници ще излагат живота си на риск ", съобщи Демерджиев. Той добави, че през последните месеци Турция е вдигнала равнището на подпомагане.

" Успяхме да пречупим кривата на мигрантския напън по-рано тази година, само че ние ще пожелаваме още по-голямо подпомагане от турската страна, въпреки че те са ангажирани с натиска, който имат по границата със Сирия и Афганистан ", сподели още той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР