Заместник-министърът на външните работи и говорител Костадин Коджабашев представи актуална

...
Заместник-министърът на външните работи и говорител Костадин Коджабашев представи актуална
Коментари Харесай

Коджабашев представи актуална информация за работата на МВнР

Заместник-министърът на външните работи и представител Костадин Коджабашев показа настояща информация за работата на Министерство на външните работи на постоянен брифинг за медиите, който се организира през днешния ден в постройката на ведомството, оповестиха от ведомството. На брифинга взеха присъединяване още ръководителят и заместник-председателят на Работна група „ Избори “ в Министерство на външните работи Иван Кондов и Калин Анастасов, както и Желязко Радуков, държавен специалист от дирекция „ Югоизточна Европа “.

Сред изложените тематики бяха дневният ред на съвещанията на Съвет „ Общи въпроси “ и на държавните и държавните ръководители на страните членки на Европейския съюз, които се състояха в Брюксел предходната седмица, както и първото за 2023 година съвещание на Междуведомствения координационен механизъм за присъединение на страната ни към Организация за икономическо съдействие и развиване .

Акцентирано беше и върху извършения телефонен диалог сред министър Николай Милков и неговия израелски сътрудник Ели Коен в края на предходната седмица. Заместник-министър Коджабашев осведоми и за идната аудиенция на българския министър на външните работи в Хага, Кралство Нидерландия за присъединяване в среща на високо ниво на тематика „ Отговорно приложение на изкуствен интелект във военната сфера “ . В рамките на събитието е планувана среща на министър Милков с министъра на външните работи на Нидерландия Вопке Хукстра, на която ще бъде разисквано присъединението на България към Шенгенското пространство .

В изявлението си представителят на Министерство на външните работи направи и преглед на свършеното от страна на България във връзка със земетресението в Турция и Сирия. Посочено беше, че все още не е постъпвала нова информация за починали или потърпевши български жители. Заместник-министър Коджабашев означи, че е обезпечено непрекъснато наличие в региона на бедствието на дипломати от състава на посолството ни за оказване на подпомагане на българските избавителни екипи. Около 130 българи не престават избавителни дейности в засегнатите региони. В Консулската работа на българското посолство в Анкара е основана организация по изключително приемане на заявки за документи за пътешестване на български жители, искащи да бъдат евакуирани в страната ни.

Костадин Коджабашев заяви и за българско семейство в град Латакия, Сирия, което е наранено от земетресението в Турция . По думите му става въпрос за майка с дете на една годинка, чиито дом е бил опустошен. По информация на българското дипломатическо посланичество в Сирия бащата на детето сега се намира в Германия. Посолството на България в Дамаск е открило контакт с потърпевшото семейство.

„ В момента те не желаят филантропична помощ от страна на българската страна “, уточни заместник-министър Коджабашев като акцентира, че посолството е изразило подготвеност за консулска отбрана и подпомагане .

Помолен да разяснява готовността на България да изпрати филантропична помощ на Сирия, заместник-министърът на външните работи съобщи, че към момента се чака позволение от Европейският механизъм за гражданска отбрана към Европейски Съюз, който е в непрекъснат контакт с представители на Световната продоволствена стратегия в Бейрут. Отбелязано беше, че България е една от деветте страни в Европейския съюз, които са предложили да изпратят филантропична помощ на Сирия .

Отношенията сред България и Република Северна Македония също бяха във фокуса на брифинга. Посочено беше, че следва до края на месеца София и Скопие да проведат съвещания по проблеми от консулски темперамент , с които страната ни продължава да се сблъсква във връзка с Северна Македония. На срещата страната ни ще сложи всички отворени въпроси по тематиката.

Във ведомството не престават да постъпват сигнали за отношението на граничните управляващи на югозападната ни съседка към българи на 4 февруари, когато десетки наши сънародници не бяха позволени в Северна Македония за отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев, а част от бяха задържани и бити .

„ Нарушаването на правата на българи, без значение дали са български жители или жители на друга страна, е безусловно неприемливо и ще използваме всички налични благоприятни условия, целия си запас, с цел да се противопоставим на сходни дейности, които носят всички признаци на една систематична и целенасочена политика “ , сподели още Костадин Коджабашев.

Посочено беше още, че политици в Северна Македония злоупотребяват с тезата, че София повдига остро въпроса за правата на македонските българи поради идните избори.

„ Тази теза не дава отговор на истината и звучи по-скоро като опрощение за липса на воля Скопие скоро да стартира осъществяване на от дълго време поети задължения. Загрижеността ни за българите в РСМ няма да изчезне след идващите избори, тъй като няма да изчезне казусът с техните права “ , акцентира представителят на Министерство на външните работи. Според него колкото по-бързо управляващите в прилежащата страна признаят съществуването на този проблем и подхващат ефикасни стъпки за неговото разрешаван е, толкоз по-бързо Скопие ще напредне по своя европейски път.

Председателят на Работна група „ Избори “ Иван Кондов показа детайлности към организацията на идните парламентарни избори зад граница на 2 април тази година. По думите му се чака в чужбина да бъдат разкрити 800 изборни секции , като 34 страни към този момент са дали позволение за провеждането на изборите на тяхна територия.

„ За изборите в чужбина са отделени 8 852 000 лв.. Подготовката, план-сметката и изобщо цялата организация се базира на нашите прогнози за към 800 секции. Това допуска назначението на към 4500 души като членове на секционни гласоподаватели комисии “ , съобщи още Иван Кондов.

Акцентирано беше върху нуждата от изпращане на държавни чиновници във всяка изборна секция зад граница. Очаква се към 600 чиновници на държавната администрация да бъдат командировани от страната. Посочено беше, че до момента броят на командированите в чужбина за осъществяване на изборите е бил към 380-390 души.

Министерството на външните работи насочва апел към българите в чужбина за предварителна електронна регистрация при предпочитание за практикуване на своя глас на изборите на 2 април .

„ Предварителното електронно вписване значи, че тези хора влизат автоматизирано в описите и по-късно работата на секционните изборни комисии е по-облекчена “ , уточни още Иван Кондов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР