Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов проведе среща

...
Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов проведе среща
Коментари Харесай

Зам.-министър Николай Сиджимов обмени опит с НПО за въвеждането на депозитна система за опаковки

Заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов организира среща с Анна Ларсон – шеф в неправителствената организация RELOOP, която работи по тематиката за кръговата стопанска система, Десислава Стойкова – юрист към Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ) и Ася Добруджалиева – ръководител на Асоциацията на еколозите от общините в България.

Темата на срещата беше опитът при въвеждането на депозитна система за опаковки в другите европейски страни.

Г-жа Ларсон направи относителен разбор на другите депозитни системи, прилагани на територията на разнообразни европейски страни, в това число такива, които следва да проработят през тази идващите няколко години. Тя сподели разликите в обсега и параметрите на системите, поради характерните особености в обособените страни и показа опит за съществени проблеми и условия към системите, които би трябвало деликатно да бъдат съобразени при тяхното въвеждане.

Въвеждането на Депозитна система за опаковки в България е една от точките записани в Коалиционното съглашение на Правителството. В тази връзка Министерство на околната среда и водите към този момент е образувало експертна група от представители на организациите от всички сектори в България, които ще бъдат включени в депозитната система – от производството, през търговията, до крайното преработване. С тях взаимно ще бъдат дискутирани рамките и критериите при изследването и избора на най-ефективния и работещ модел за въвеждане на депозитна система в България. Целта е това да бъде направено по оптимално транспарантен и равнопоставен метод, като се регистрират ползите на всички заинтригувани страни. Планира се през идната седмица да бъде извършена първата експертна работна среща.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР