Заместник-министърът на образованието е основният инициатор за много от промените

...
Заместник-министърът на образованието е основният инициатор за много от промените
Коментари Харесай

Диян Стаматов - новаторът

 Заместник-министърът на образованието е главният основател за доста от измененията в междинното обучение. Именно той упорства за промяна на формата на матурите, образователните стратегии по литература и разпоредбите в учебните заведения.

 Диян Стаматов от години е известен в медийното пространство като най-активният учебен шеф. Десет години управлява 119 СОУ „ Акад. Михаил Арнаудов ", което от дълго време измежду учебните заведения с най-голяма борба за места в София. Пътят му като шеф потегля точно от там преди повече от 23 години, след това заема поста в още две столични школа, с цел да се върне още веднъж в 119-то СОУ. От началото на февруари Стаматов седна на стола на Ваня Кастрева откакто министър председателят Бойко Борисов изиска оставката на проф. Тодор Танев като министър. Изборът на Стаматов, който е биолог по обучение, за заместител на Меглена Кунева беше тъничък и относително сигурен ход, поради огромната му известност освен в учителските среди. Самата Кунева признава, че откакто заела поста си се допитвала до доста хора кой е най-одобряваният шеф. След като всички показват името на шефа на 119 СОУ, дружно с този на 51 СОУ Асен Александров, тя го прави собствен заместител, а Александров – консултант.

 И откакто екипът на Танев напусна поста поради медийни обвинявания в дезертьорство от патриотизма поради отпадането на емблематични творби от учебниците по литература, в МОН се подсигуриха от сходни настроения с шефът родолюбец. Именно Стаматов иницира референдум в учебното заведение си и предложи националният химн да звучи вместо учебен звънец. И в този момент всеки петък преди часовете слушат „ Горда остаряла планина “. Поема самодейността и във всеки кабинет в повереното му учебно заведение да се вее българското знаме. Негово е предлагането отпадналите от проектите творби да бъдат отпечатани на кориците на учебниците. Той забрани и смарт телефоните в учебното заведение си, тъй като съгласно него те водят до повече двойки в бележниците. Столичното 119-то е и първото школо, което вкарва като критерии за подбора на учениците уседналостта на родителите в региона повече от 6 месеца. И въпреки всичко през предходната година в него се записват най-вече първокласници – 192-ма.

 Стаматов е и последовател на концепцията за по-контролиран достъп в учебните заведения и още като шеф основава приемна зала, където родителите мога да чакат децата си или преподавател, вместо да обикалят по коридорите. Отказва се и от огромния си управителен кабинет, който се трансформира в образователна стая. Като съществени цели заместник-министърът слага сигурността в учебните заведения, качеството на образованието и повишението на учителските заплати. Привърженик е на измененията освен във формата на матурите, които от есента да бъдат разграничени на обособени модули, само че и на намаляването на количеството на образователния материал, за сметка на качеството на проучването му. Казва, че най-трудно му е точно да се бори с консервативната настройка, която постоянно среща в системата. Любител на здравословното хранене, дългото бягане навън и спорта, Стаматов е деятелен бранител на здравето и положителната форма на учениците. През последните три месеца, през които е на поста пък заменя пристрастеността си към театъра с посещаване на десетки учебни концерти.

 Отворен към медиите, отзивчив и изкусен, обликът му е по-скоро позитивен. Противниците му обаче гневно го подлагат на критика поради ексцентричните му подходи и честите медийни изяви, които може би надминават тези на Меглена Кунева. Стаматов поредно следва линията на водената от него политика, само че дали тя ще се окаже вярна и съответна, обект на разногласия и неодобрение или изпреварила момента си, времето ще покаже. Привърженик на ексцентричните подходи, Диян Стаматов вкарва в ръководеното от него 119 СОУ практиката учениците, които имат доста неизвинени отсъствия да поставят общественополезен труд като възпитателна мярка. Спомня си, че първите три-четири месеца мярката е срещала известна опозиция от учениците, само че по-късно се научават да боядисват пейки, да подреждат библиотеката и да прекопават градинките в двора. Казва, че задачата на тези занимания не е да санкционира, а да дисциплинира и като цяло се приема позитивно от родители и възпитаници.

За Стаматов...

Доц. Сергей Игнатов, някогашен министър на образованието: Организиран и образован човек

Той беше един от най-хубавите шефове в страната. 119-то СОУ е измежду учебните заведения, в които има най-голяма борба за места в София. Високо проведен и образован човек, с доста прогресивни разбирания и това основава проблеми, тъй като доста постоянно предлага неща, за които обществото заради своя консерватизъм не е узряло. Много позитивен човек.

Симеон Ангелов, сегашен шеф на 119 СОУ: Познава потребностите на образованието

Много добре познава закона и знае какви са потребностите на образованието в името най-много на всички наши бъдещи възпитаници. Добър експерт и началник. Изгради в 119 СОУ мощен колектив, една доста добре смазана машина, в която всяка част си знае мястото, работи поредно и няма никакви пропуски.

Проф. Тодор Танев, някогашен министър на образованието: Неестествено постоянно е в медиите

Честотата на появите му в медиите е безусловно доказуемо неестествено честа. Съществено по-честа в сравнение с освен на други учители и шефове, а и на всичките взети дружно. В една от медиите се показваха и възпитаници от неговото учебно заведение, които да рецитират сякаш отпаднали творби, като нито едно от тях не беше отпаднало. По-късно го помолих за персонална среща, пратих и писмо, само че такава и досега няма. За мен въпросът е културен.

Инфо: www.trud.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР