Заместник-министърът на МВнР Ирена Димитрова с подробности за ситуацията в

...
Заместник-министърът на МВнР Ирена Димитрова с подробности за ситуацията в
Коментари Харесай

MВнР: Повече от 500 българи в Украйна са поискали евакуация

Заместник-министърът на Министерство на външните работи Ирена Димитрова с детайлности за обстановката в Украйна.
Довечера постройката на Министерство на външните работи ще бъде осветена с цветовете на знамето на Украйна в символ на взаимност, заяви тя.
Имаме български жители, които са поискали евакуация. Това са 363 души от Киев и към 150 души от Одеса. Те ще бъдат извозени с три рейса от Одеса и четири от Киев. Работим с Министерството на защитата за техни рейсове, те са в подготвеност. Гъвкави сме, имаме опция за вътрешен превоз до една точка, след това с наш превоз до границите, изясни Димитрова.
В посолството ни в Киев също има настанени към този момент хора. Там по тяхна оценка не са директно застрашени, защото няма стратегически обекти в близост и не се чакат ракетни удари, само че има опасения от цивилното население от силови групировки и от разнообразни други групировки. Ние сме инструктирали посолството да предприеме поетапна евакуация, откакто окаже подпомагане на всички български жители там, сподели още тя.
Зам.-министърът на Министерство на външните работи изясни още, че са получили информация от Украйна за незабавна потребност - лист с неща, от които те се нуждаят за първа помощ - облекла, детски неща, храна, артикули, строителни материали. Този лист е предаден на способените органи в България.
Димитрова още веднъж акцентира, че страната ни осъжда "крайно нападателните съветски военни дейности против Украйна и оказваното подпомагане от Беларус ".
"Считаме това за жестоко тъпчене на интернационалното право и акт на експанзия против самостоятелна страна. Потвърждаваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и призоваваме Русия за неотложно преустановяване на военните дейности и за евакуиране на силите си. Осъждаме решението на Русия да признае двата сепаратистки района в Източна Украйна ", добави още Димитрова.
От Министерство на външните работи са извикали посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова й пред нея са показали позицията на страната ни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР