Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева участва в дискусия

...
Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева участва в дискусия
Коментари Харесай

Зам.-министър Ваня Колева обсъди мястото на студентския спорт в Проекта за нов ЗФВС с членовете на Националното студентско представителство

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева взе участие в полемика в границите на Общото заседание на Националното посланичество на студентските препоръки в Република България, което се организира в Икономическия университет в град Варна. Тя срещна студентските представители с Проекта за нов Закон за физическото образование и спорта и предвижданите промени в сферата и региона на висшето обучение.

На съвещанието на НПСС като публични посетители бяха също ректорът на ИУ Варна проф. доктор Пламен Илиев и госпожа Лилия Христова - шеф на дирекция " Образование и юношески действия " към Община Варна.

Зам.-министър Колева съобщи, че основаването на условия за развиване и подкрепяне на студентския спорт е един от водещите цели на държавната политика в региона на спорта.

 Заместник-министър Ваня Колева: През 2017 година се извършват 115 плана за противопоставяне на експанзията по стратегии на ММС
Заместник-министър Ваня Колева: През 2017 година се извършват 115 плана за противопоставяне на експанзията по стратегии на ММС

" Превенцията и противодействието на всевъзможни форми на експанзия е водещ приоритет на ММС "

" Проектът на нов ЗФВС основава нови удобни условия за развиване на студентския спорт. Най-значимите предпоставки за това се показват в плануванаъа директна ангажираност на Висшите учебни заведения с учредяването на студентските спортни клубове и опцията финансово да подкрепят активността им, както и с централизацията на студентската спортна активност в един многоспортов студентски клуб в границите на едно висше учебно заведение ", обясни тя.

Според настоящия ЗФВС спортните клубове са сдружения на физически лица, заради което висшите учебни заведения като юридически лица нямат опция да вземат участие в учредяването на състезателен клуб. С плана на новия ЗФВС е планувана специфична уредба за студентските спортни клубове, съгласно която висшето учебно заведение е измежду учредителите на студентския състезателен клуб, което уголемява и опциите за финансово подкрепяне на клуба от учебното заведение. Учредените по новия ред студентски спортни клубове ще имат опцията да членуват в съответните спортни федерации, което им дава право да вземат участие в държавни и интернационалните шампионати, посочи зам.-министър Колева.

В законопроекта подготвителната и спортна активност в университетите е съсредоточена в студентските спортни клубове. Спортните обекти - държавна и общинска благосъстоятелност могат да се дават безплатно за краткотрайно прилагане от студентските спортни клубове за реализиране на стратегиите за развиване на физическата интензивност, физическото образование, спортна и спортно-туристическата активност на студентите.

Проектът на ЗФВС дефинира студентския състезателен клуб като тип многоспортов клуб, т. е. той има за предмет на активност развиване на повече от един спорт. Също по този начин Висшето учебно заведение е основател и непрекъснат член, съучастник или акционер в студентския състезателен клуб. Името на висшето учебно заведение пък би трябвало да бъде посочено в наименованието на студентския състезателен клуб. Дейността на клуба може да се финансира и подкрепя както от висшето учебно заведение, по този начин и от Министерството на образованието и науката. Зам.-министър Колева акцентира, че във всяко висше учебно заведение може да се учреди единствено един многоспортов клуб по сплотяващия принцип " студентски ".

Нов миг в законопроекта е, че висшите учебни заведения би трябвало да обезпечат опция за съчетаване на подготвителната и спортната активност на студенти изявени спортисти с условията на образователния развой, като могат и да дефинират стипендии за достиженията им. Зам.-министър Колева посочи, че медалисти от олимпийски игри и международни и европейски шампионати могат да се одобряват без изпит във висшите учебни заведения. Това може да стане след решение на академичия съвет на учебното заведение по предложение на министъра на младежта и спорта.

 Зам.-министър Ваня Колева одобри щафетата на Европейска седмица на спорта
Зам.-министър Ваня Колева одобри щафетата на Европейска седмица на спорта

" Нека да спортуваме по-често "

Зам.-министър Ваня Колева също по този начин уточни, че съгласно законопроекта организирането на районни и национални студентски шампионати се реализира посредством взаимоотношението на висшите учебни заведения, Министерството на младежта и спорта, спортните организиции и други лица.

Колева изрази специфични благодарности към ректора на Икономическия университет проф. доктор Пламен Илиев за ентусиазма, с който развива спорта във висшето образователно заведение и за напъните, които поставя за физическата интензивност на младежите във Варна.

Заместник-министърът благодари и на Яна Вангелова, ръководител на НПСС и участниците в съвещанието за градивния разговор, който се получи.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР