Заместник - министърът на икономиката Александър Манолев прогнозира, че се

...
Заместник - министърът на икономиката Александър Манолев прогнозира, че се
Коментари Харесай

Очаква се българският износ да надхвърли 57 млрд. лв. през 2019 година

Заместник - министърът на стопанската система Александър Манолев предвижда, че се чака българският експорт през 2019 година да надвиши 57 милиарда лева Манолев е планувал това по време на откриването на българо-японски бизнес конгрес, оповестиха от Министерството на стопанската система.

В събитието са взели участие и посланикът на Япония Масато Ватанабе, изпълнителният шеф на Българска организация за вложения Стамен Янев, изпълнителният шеф на Агенцията за поощряване на дребните и междинни предприятия Бойко Таков, заместник-председателят на Българската търговско-промишлена палата Георги Стоев и други

За присъединяване във форума е пристигнала и японска бизнес делегация, ръководена от Сатоши Абе, общоприет шеф на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена.
По думите на Манолев в последната година има сериозна активизация в стопански връзки сред България и Япония. Участниците в срещата са оценили като доста сполучлив бизнес форума, който се състоя в България през юни предходната година и в който участваха над 30 японски компании. " Организирането на ново бизнес събитие в къс интервал демонстрира, че има сериозен капацитет в икономическата сфера сред нашите две страни и че България е атрактивна дестинация за вложения ", е показал Манолев, представен в известието.

Той е подчертал на икономическите резултати, които България реализира - растеж на Брутният вътрешен продукт над междинния за Европейски Съюз, нарастване на експорта ни и сериозен интерес за нахлуване на нови вложения. Според него трендовете са съображение за оптимизъм, само че трябват и старания за гарантиране на стабилността и адаптиране към провокациите от новата индустриална гражданска война.

Акцент в изявлението му са били и някои от най-добре разрастващите се браншове на българската стопанска система като осведомителни и информационни технологии, автомобилостроене и машиностроене, хранителна индустрия и други " Вярвам, че имаме огромен капацитет освен за пускане на повече общи планове сред българския и японския бизнес, само че и за по-осезаемо наличие на наши артикули на вашия пазар ", е споделил още Александър Манолев.

Събитието се провежда по самодейност на зам.-министър Манолев и дипломат Ватанбе и е било разисквано на работна среща сред двамата през декември 2018 година Тогава те са се договорили през 2019 година да има взаимни събития в икономическата сфера и да си партнират за още няколко основни форума. Действията са в осъществяване на подписания сред тях екшън проект за активизиране на икономическите контакти сред двете страни в средата на 2018 година

Зам.-министър Манолев е имал и двустранна среща със Сатоши Абе, общоприет шеф на представителството на Японската организация за външна търговия във Виена. Двамата са се договорили за взаимно образуване на най-малко още един бизнес конгрес до края на годината и координирани старания за повече взаимни планове сред бизнеса от двете страни. По време на срещата е станало известно, че Японската организация за външна търговия възнамерява разширение на наличието си в нашата страна.

Отбелязано е, че редица компании от азиатската страна към този момент развиват сполучлив бизнес в България, а организацията ги подкрепя за разширение на тяхната активност и повишение на експорта им за Европейски Съюз.

" Много специфична бе 2018 година - за първи път японски министър председател посети България, а ние посрещнахме български делегации на високо равнище в страната ни. Настоящата 2019 година също е специфична - означаваме Тройна годишнина в нашите двустранни връзки. Затова смятам, че няма по-добър миг за активизиране на икономическите ни връзки и това би трябвало да бъде наша обща цел ", е подчертал Сатоши Абе.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР