Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова участва в конференцията на Енергийна

...
Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова участва в конференцията на Енергийна
Коментари Харесай

Зам.-министър Петрова участва в конференция за енергийната ефективност на жилищата

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова взе участие в конференцията на " Енергийна успеваемост на жилищата - благоприятни условия и действителности за българските семейства ", проведена от Българската национална асоциация „ Активни консуматори ".

Темата за енергийната успеваемост, която постоянно би трябвало да стои преди всичко, е залегнала като доста значим акцент в плана на Стратегия за стабилно енергийно развиване на Република България до 2030 година, с небосвод до 2050 година, уточни зам.-министър Петрова. Работният вид на документа сега е препоръчан за интензивно разискване от всички заинтригувани страни. В него като специфичен фокус са посочени ограниченията за декарбонизация, демократизация и децентрализация на дейностите в бранша, които засягат директно и семействата. С последните промени в законите за енергетиката и за силата от възобновими източници изключително внимание е обърнато на така наречен дейни консуматори и клиенти, които могат да създават, използват, съхраняват сила, в това число и от ВЕИ, само че и да бъдат участници на пазара. Активно се работи освен върху трансформацията на производството, само че и на потреблението, изключително след приемане на законовите формулировки за енергийна беднотия и за уязвими консуматори, акцентира зам.-министър Петрова.

Тя показа пилотната за страната ни скица за поддръжка за сила от възобновими източници за семействата, която е измежду плануваните ограничения по Националния проект за възобновяване и резистентност - в съставен елемент „ Нисковъглеродна стопанска система ". Първата покана по процедурата бе оповестена през месец май 2023 година и до края на периода за кандидатстване 10 ноември т.г. събра 2001 поръчки от семейства, отговарящи на съответните условия. Размерът на инвестицията по поканата е общо 80 млн. лева по два съставния елемент - закупуване на слънчеви съоръжения за битово-горещо водоснабдяване - до 100% от цената на инсталацията, само че не повече от 1 960.83 лева, и за закупуване на фотоволтаични системи до 10 kWp, в това число със системите за предпазване на електрическа сила - до 70% от цената на системата, само че не повече от 15 000 лева

През интервала за подаване на предложенията претендентите имаха опция да задават въпроси посредством Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България 2020 (ИСМ-ИСУН 2020). Експерти на министерството дадоха отговор на близо 360 запитвания, свързани с технологията на кандидатстване. За оценка на постъпилите оферти е оповестена открита процедура за възлагане на социална поръчка, стана ясно от думите на зам.-министър Петрова. Предстои да бъде оповестена и втора процедура по същата скица.

В НПВУ е планувана инвестиция за потребление на термопомпи, посредством които да се оползотворява по-ефективно геотермалната сила. По така наречен Норвежка стратегия към този момент са финансирани 6 такива плана в страната с доста положителни резултати, сподели още зам.-министърът.

Изпълнителният шеф на „ Активни консуматори " Богомил Николов показа плана CLEAR-X, който обобщава обстоятелства и разбори за поддръжката за енергийната успеваемост на семействата в 9 страни, най-вече от Източна Европа. Сред ограниченията за поощряване са първата българска акция за групови покупки, основаване на калкулатор за енергийна успеваемост на домашните уреди, капиталов калкулатор и други

В полемиката взе участие и ръководителят на Икономическия и обществен съвет Зорница Русинова, която акцентира, че посредством синергия сред институциите и неправителствения бранш положителните практики могат сполучливо да залегнат в разнообразни национални стратегии.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР